Quantcast
Ασφαλιστικές εισφορές: Στο τραπέζι σενάρια ελάφρυνσης των μη μισθωτών ενόψει της αύξησης - enikonomia.gr
share

Ασφαλιστικές εισφορές: Στο τραπέζι σενάρια ελάφρυνσης των μη μισθωτών ενόψει της αύξησης

δημοσιεύτηκε:

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φαίνεται πως εξετάζει σενάρια ελάφρυνσης των µη µισθωτών ενόψει της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που θα επηρεάσει 1,3 εκατ. αυτοαπασχολούµενους, ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, ένα από αυτά είναι να µην δοθούν τουλάχιστον για το 2023 τα 10 ευρώ ανά µήνα που αντιστοιχούν στην εισφορά υπέρ ανεργίας την οποία καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι αυτοαπασχολούµενοι.

Αυτό στην πράξη θα οδηγούσε σε σηµαντικό περιορισµό της επιβάρυνσης που θα επέλθει από την αύξηση των εισφορών κύριας σύνταξης, επικούρησης και υγείας, κοντά στο 10%. Και αυτό γιατί σχεδόν το 80% των ελεύθερων επαγγελµατιών και των αυτοαπασχολούµενων επιλέγει κάθε χρόνο την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ήτοι 220 ευρώ φέτος, που θα ανέλθουν σε 240 ευρώ το 2023. Εάν «κοπούν» τα 10 ευρώ της εισφοράς υπέρ ανεργίας, τότε η όποια επιβάρυνση θα περιοριστεί κατά το ήµισυ.

Οι αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι οι φορείς – εκπρόσωποι των ασφαλισμένων εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην επικείμενη αύξηση. Χθες σειρά είχαν οι δικηγόροι που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων είχε κηρύξει αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια ( 12μ έως τις 3μμ)

Ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Τι είχε πει πρόσφατα ο κ. Χατζηδάκης

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης είχε πει στο MEGA  πως «Υπάρχουν και άλλες εισφορές τις οποίες πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είμαστε σε μια συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών μήπως από εκεί υπάρξει μια σχετική ελάφρυνση, αλλά δεν είμαι αυτή την ώρα σε θέση να κάνω συγκεκριμένες ανακοινώσεις ».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.