Quantcast
Φυσικό αέριο: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. για το πλαφόν - Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. για το πλαφόν – Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου γίνεται η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας για χαμηλότερο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται πως στις 10 Δεκεμβρίου 2022, το politico.com μετέδωσε πως η πρόταση που έπεσε στις 9 Δεκεμβρίου στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν να μειωθεί το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ ανά MWh για διάστημα 5 ημερών και 35 ευρώ ανά MWh. Ωστόσο την πρόταση αυτή δεν την ενστερνίστηκαν οι  χώρες, όπως το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Λετονία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβενία ​​και η Σλοβακία και πρότειναν να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 160 ευρώ ανά MWh με 20 ευρώ ανά MWh, όπως ανέφερε σχετικό έγγραφο που είχε στη διάθεσή του το politico.com

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει κατά 80% τις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ότι το 2023  αυτές θα μηδενιστούν. Όλη αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Φυσικό αέριο: Oι προσδοκίες και το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το φυσικό αέριο παραμένουν χαμηλές και το θέμα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν είχε προτείνει αρχικά το πλαφόν να ενεργοποιείται όταν οι τιμές στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς χονδρεμπορίας φυσικού αερίου -το ολλανδικό TTF- αγγίζουν τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για 2 εβδομάδες και όταν αυτές οι τιμές είναι πάνω από 58 ευρώ /MWh από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην παγκόσμια αγορά.

Η τιμή του

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου, τη στιγμή που οι χώρες της ΕΕ  δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν. Όπως έδειξαν τα νέα στοιχεία του barchart.com, σήμερα στις 13  Δεκεμβρίου 2022 στις 9.42 π.μ. η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 0,43% και διαμορφώθηκε στα 136.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 136.590 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες. Το υψηλότερο επίπεδο που άγγιξε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 136.415 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το τελευταίο διάστημα η τιμή του φυσικού αερίου  εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά πάνω από το επίπεδο των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης επισημαίνεται πως μέσα σε έναν μήνα η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% και αυτό επηρεάζει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε πρόσφατα πως το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

«Σε κίνδυνο θα τεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή οικονομία εάν οι κοινωνίες και οι πολίτες δεν αντιληφθούν ότι σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία μέσα στο χειμώνα που είναι πολύ πιο έντονο στις ευρωπαϊκές χώρες και εδώ στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται πως ουσιαστικά πρέπει να στηρίξει τους πολίτες » είπε από τη πλευρά του  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.