Quantcast
G 20: Χαιρετίζει τους κανόνες του ΟΟΣΑ κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών - enikonomia.gr
share

G 20: Χαιρετίζει τους κανόνες του ΟΟΣΑ κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

δημοσιεύτηκε:

Οι υπουργοί Οικονομικών της G 20 χαιρέτησαν τους κανόνες του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίοι εγκρίθηκαν στη σημερινή σύνοδό τους στη Λίμα του Περού. Οι επικριτές των κανόνων θεωρούν ότι με αυτούς απλά επιδιορθώνεται το υπάρχον σύστημα φορολογίας των εταιρικών κερδών.

Με βάση τους κανόνες αυτούς, θα είναι πιο δύσκολο για μεγάλες επιχειρήσεις – όπως η Google, η Amazon και άλλες – να διοχετεύουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία και φορολογικούς παραδείσους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, υποσχέθηκε να ενσωματώσει γρήγορα τους κανόνες στη βρετανική νομοθεσία, λέγοντας: «Οι πολίτες εξεγείρονται όταν βλέπουν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφεύγουν την πληρωμή φόρου σε οποιαδήποτε χώρα. Επομένως, δεν πρόκειται για το αν η φορολογία είναι χαμηλή ή υψηλή – πρόκειται για την πληρωμή των φόρων».

Ο Αμερικανός υπουργός, Τζακ Λιου, δήλωσε: «Από την άποψη των ΗΠΑ, υπάρχουν στοιχεία αυτών (των κανόνων) που δεν απαιτούν νομοθέτηση και πρόκειται να δουλέψουμε αμέσως σε αυτούς».

Ο Γάλλος υπουργός, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε: «Δεν πρόκειται για ένα σχέδιο για τον Βορρά ή τον Νότο, δεν είναι ένα σχέδιο για αναπτυγμένες ή αναδυόμενες οικονομίες, είναι ένα σχέδιο για όλους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.