Quantcast
Γαλλία - Ιταλία: Πρόταση για πιστωτική γραμμή του ESM στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών - enikonomia.gr
share

Γαλλία – Ιταλία: Πρόταση για πιστωτική γραμμή του ESM στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στο νέο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων (SRF), ώστε να έχει αυτό επαρκή κεφάλαια να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νέα τραπεζική κρίση, ζητούν με έγγραφό τους η Γαλλία και η Ιταλία. Το έγγραφο, που είναι σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς, κυκλοφόρησε μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών – μελών της ΕΕ, εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών στις 22/23 Απριλίου.

«Μία πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο SRF είναι η απλούστερη και συνεπέστερη επιλογή», αναφέρει το γαλλο – ιταλικό έγγραφο. Οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν από πολύ καιρό για το πώς θα δώσουν στο Ταμείο Εξυγίανσης επαρκή δύναμη πυρός για να αντέξει μία μεγάλη τραπεζική κρίση, αλλά είναι διχασμένες σχετικά με την εύρεση των πόρων για να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα το ταμείο. Η Γερμανία είναι αντίθετη σε ένα δίχτυ ασφαλείας με κρατική χρηματοδότηση για το SRF, επειδή φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα εξέθετε σε άδικο κόστος τους φορολογούμενους της. Το Βερολίνο θέλει μέτρα που θα μειώνουν τους κινδύνους των τραπεζών, όπως την επιβολή περιορισμών στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων τους, πριν συμφωνήσει σε μία νέα χρηματοδοτική δέσμευση.

Ο ESM έχει δυνατότητα χορήγησης δανείων ύψους 500 δις. Ευρώ. To Ταμείο Εξυγίανσης, που λειτουργεί από τον Ιανουάριο, θα χρηματοδοτείται σταδιακά από τις ίδιες τις τράπεζες, με στόχο η δυναμικότητά του να φθάσει τα 55 δις. ευρώ το 2024. Το πρόβλημα είναι ότι, αν συμβεί νωρίτερα μία ευρύτερη τραπεζική κρίση, το SRF πιθανόν να μην έχει επαρκή κεφάλαια, προειδοποιούν η Γαλλία και η Ιταλία. Οι δύο χώρες ζητούν τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας της ΕΕ για να σχεδιάσει ένα δίχτυ ασφαλείας για το SRF. Το δίχτυ ασφαλείας θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», καθώς τα δημόσια κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του Ταμείου Εξυγίανσης θα επιστραφούν από τις τράπεζες σε μία «ρεαλιστική» περίοδο, σύμφωνα με το έγγραφο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.