Quantcast
Γεωργιάδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές προϊόντων - enikonomia.gr
share

Γεωργιάδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές προϊόντων

δημοσιεύτηκε:

Για τις ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε μια σειρά προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι μόνο, θέμα που ανέδειξε το enikos.gr, τοποθετήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου είπε ότι “στο διεθνές εμπόριο παρατηρείται μια έλλειψη πρώτων υλών λόγω της επανεκκίνησης πολλών έργων και δραστηριοτήτων και η έλλειψη αυτή οδηγεί σε αύξηση της τιμής τους. Το ίδιο γίνεται και με τα τρόφιμα, τα οποία επίσης παρουσιάζουν παγκοσμίως μία αύξηση”.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, “όταν τα προϊόντα που διαπραγματεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια “μεγαλώνουν” τότε δεν γίνεται να μην επηρεαστούν και τα εγχώρια” και πρόσθεσε ότι “εμείς έχουμε τη νομοθετική εξουσιοδότηση και κάνουμε εκτεταμένους ελέγχους για την αισχροκέρδεια, δηλ. δεν επιτρέπουμε στα σούπερ μάρκετ σε όλα τα χρήσιμα προϊόντα κέρδος μεγαλύτερο από ό,τι είχαν πριν από την πανδημία. Και γι’ αυτό μπορούμε να βάζουμε πρόστιμα και τα πάντα…”.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι “έχουμε φτιάξει τον e- καταναλωτή που μπορεί αυτομάτως ο καταναλωτής να βλέπει πού μπορεί να ψωνίσει τα πιο φθηνά προϊόντα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου και τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν. Κατεβάζεις την εφαρμογή πολύ εύκολα στο κινητό σου, πατάς τι θέλεις να αγοράσεις – φτιάχνεις δηλ. το καλάθι σου- και σου “λέει” πού να πας για να βρεις όσα θες πιο φθηνά. Σαρώνει την περιοχή που είσαι αφού σου έχει βγάλει το συγκεντρωτικό ποσό που θα ξοδέψεις γι’ αυτά που θέλεις να αγοράσεις”.
Σε μηνύματα ακροατών ότι ακόμα η εφαρμογή δεν έχει μεγάλη γκάμα προϊόντων, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι “αυτή τη στιγμή έχει 11.000 προϊόντα και στόχος είναι να φτάσουμε περίπου τα 30.000 προϊόντα. Κάθε μέρα προσθέτουμε”.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του enikos.gr ότι “γενικευμένα υπάρχει μια αύξηση τιμών” αλλά πρόσθεσε ότι από τους συνεχείς ελέγχους που γίνονται καθημερινά, δεν έχει παρατηρηθεί γενικευμένο φαινόμενο αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με τον ίδιο και από τα μηνύματα που λαμβάνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης από καταναλωτές καταλαβαίνουν ότι “ο κόσμος ανησυχεί γιατί βλέπει αυξήσεις τιμών. Δεν μπορεί να ξέρει τις διεθνείς τάσεις της αγοράς, ο κόσμος βλέπει τις τιμές που υπάρχουν στα ράφια. Εμείς αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι εάν το τιμολόγιο αγοράς με την πώληση έχει μεγαλύτερη διαφορά από ότι πριν”.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ακόμη ότι “οι χώρες που έχουν περισσότερες εισαγωγές, πλήττονται πιο πολύ, αλλά από την άλλη αυτό δίνει και περισσότερο χώρο στα εγχώρια προϊόντα. Όταν αυξάνονται τα εισαγόμενα περισσότερο, μπορεί ο καταναλωτής να στραφεί στα φθηνότερα εγχώρια”.

Ακούστε το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.