Quantcast
Γιατί το Δημόσιο έχει φέσια πάνω από 2 δισ. ευρώ στην αγορά - enikonomia.gr
share

Γιατί το Δημόσιο έχει φέσια πάνω από 2 δισ. ευρώ στην αγορά

δημοσιεύτηκε:

“Φέσια” πάνω από 2 δισ. ευρώ έχει το Δημόσιο απέναντι στην αγορά. Όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του γενικής κυβέρνησης ανήλθαν στα 2,28 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο 2023 από 2,555 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2017. Μεγάλο μέρος αυτών χρεών κατέλαβαν τα νοσοκομεία καθώς αυτά ανήλθαν στα 1,215 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Δηλαδή το ποσό αυτό ήταν σχεδόν κατά 4 φορές υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2018 (που ήταν 294 εκατ. ευρώ).

Επίσης τα  ίδια στοιχεία έδειξαν πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώθηκαν στα 718 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2023 από 505 εκατ. ευρώ που ήταν  τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται δε πως  τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Ελλάδας είχαν υποχωρήσει στα 1,228 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020  από το 2021

Η δέσμευση της κυβέρνησης

Το  υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος  που έχει υποβάλει  στην Κομισιόν – πως θα ελαχιστοποιήσει τις καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και θα αποτρέψει τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.