Quantcast
Γιώργος Σούρλας: 15 δισ. ευρώ «κοστίζει» ετησίως η φοροδιαφυγή - enikonomia.gr
share

Γιώργος Σούρλας: 15 δισ. ευρώ «κοστίζει» ετησίως η φοροδιαφυγή

δημοσιεύτηκε:

«Ανοίξαμε και θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε φακέλους διαφθοράς, όπως αυτούς των offshore εταιρειών, τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών, λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.λ.π..

Θα συνεχίσουμε με προτεραιότητα στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν επιπτώσεις στους θεσμούς και στην οικονομία» τόνισε ο Γ. Σούρλας, μετά την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διετία 2012-2014.

Οπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμάται ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ανέρχονται σε περισσότερα από 15 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της φοροδιαφυγής.

 

Αναλυτικά ο κ. Σούρλας δήλωσε:

«Δύο χρόνια στη Γραμματεία σε δύο νευραλγικούς τομείς που μας εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, με εκπεφρασμένη την πολιτική βούληση, προχωρήσαμε στην εκπόνηση Εθνικών Σχεδίων Δράσης και δίνουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για την πάταξη της διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και στην εθνική ταπείνωση, τον αγώνα για την εμπέδωση της διαφάνειας και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και αυτόν τον αγώνα συνεχίζουμε ανυποχώρητοι, χωρίς συμβιβασμούς, απέναντι σε κατεστημένες νοσηρές αντιλήψεις, οικονομικά συμφέροντα και κυκλώματα διαπλοκής που, κατά το παρελθόν, ορισμένοι ανέχθηκαν δίνοντας χώρο σε εξωθεσμικά κέντρα που υπονόμευσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και ποδηγέτησαν την πολιτική ζωή της χώρας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια σκέψης για απόκρυψη στοιχείων ή για αποσιώπηση γεγονότων, που κατά την εσφαλμένη αντίληψη ορισμένων επιβάλλονται για το κομματικό συμφέρον. Η προσπάθεια όμως αυτή, η τόλμη, η ειλικρίνεια και η αλήθεια που χαρακτηρίζουν τις ενέργειές μας δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, αφού ο αγώνας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εθνική υπόθεση.

Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διακρίσεις σε «ημέτερους» και «άλλους», βάσει πολιτικών πεποιθήσεων, βάσει κοινωνικής θέσης και επιρροής.

Υπάρχουν μόνον, από τη μια πλευρά οι έντιμοι και οι ευσυνείδητοι και από την άλλη οι διεφθαρμένοι και οι διαπλεκόμενοι.

Ανοίξαμε και θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε φακέλους διαφθοράς, όπως αυτούς των offshore εταιρειών, τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών, λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.λ.π.. Θα συνεχίσουμε με προτεραιότητα στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν επιπτώσεις στους θεσμούς και στην οικονομία, όταν μάλιστα εκτιμάται ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ανέρχονται σε περισσότερα από 15 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της φοροδιαφυγής, που αποτελεί τη βασική αιτία της χρεοκοπίας.».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.