Quantcast
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά την αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά την αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος και η συνακόλουθη εκταμίευση των δόσεων του θα έχει θετικές επιπτώσεις, παρά τις επιφυλάξεις για το τελικό «μείγμα πολιτικής», αναφέρει το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας και του προϋπολογισμού.

Τονίζει, ωστόσο, ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα από την ήπια ύφεση που βρίσκεται από πέρυσι (-0,2% το 2015 και εκτίμηση για -0,7% το 2016), μετά την πρώτη αξιολόγηση και τις επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ, «αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και ειδικότερα, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Το ΓΠΚΒ τονίζει ότι η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση (που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Νοέμβριο του 2015) είχε σημαντικό κόστος και δημιούργησε συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση.
Το 2016, προσθέτει, θα είναι ένατο έτος μίας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, με πτώση του ΑΕΠ που πλησιάζει το 28% από το 2008 και ανεργία πάνω από το 24%.

Οι συντάκτες της έκθεσης επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει δώσει έως τώρα την αναγκαία προτεραιότητα στο ζήτημα της ανάπτυξης, η οποία θα προέλθει μόνο από τις επενδύσεις, οι οποίες όμως αποτρέπονται από την αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και την εκκρεμότητα σχετικά με τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σημειώνεται, ήταν (και παραμένει) οι καθυστερήσεις, και στην εφαρμογή των νόμων που ψηφίζονται, να παγιώσουν το κλίμα απαισιοδοξίας στην κοινωνία και να αποτρέψουν έτσι τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής στην ανάπτυξη εντός του 2016.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, η έκθεση τονίζει ότι «η κυβέρνηση πέτυχε να ξεπεράσει τους στόχους του 2015 και μάλλον αυτό θα συνεχισθεί και το 2016», καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση το πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού 2016. Σημειώνει, επίσης, ότι και τα φορολογικά έσοδα κινούνται καλύτερα του προβλεπόμενου, αλλά τονίζει ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών τείνει να εξαντληθεί, όπως προκύπτει από τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όσον αφορά στο μείγμα της πολιτικής, σημειώνεται ότι αυτό στηρίζεται στην αύξηση των φόρων που λειτουργεί αντιπαραγωγικά στην πλευρά της προσφοράς και μειώνει τη ζήτηση. Σημειώνει, ωστόσο, ότι και η μείωση των δαπανών θα μείωνε τη ζήτηση, προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να εξετασθούν σοβαρά στο πλαίσιο αλλαγών τόσο στη δομή (και ποιότητα) των δαπανών όσο και στη δομή της φορολογίας».

Τέλος, το ΓΠΚΒ σημειώνει ότι η επιστροφής την ανάπτυξη προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα. «Η ολική πολιτική αμφισβήτηση των προηγούμενων μνημονίων θα συμπαρασύρει και το τρίτο», τονίζεται.

 

Διαβάστε εδώ την αναλυτική έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.