Quantcast
Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει: Έλεγχοι σε 2.940 επιχειρήσεις, παραβάσεις στις 837 - enikonomia.gr
share

Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει: Έλεγχοι σε 2.940 επιχειρήσεις, παραβάσεις στις 837

δημοσιεύτηκε:

Επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε 2.940 επιχειρήσεις της χώρας διενήργησαν την εβδομάδα από 7/9 έως 13/9 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (οι Δ.Ο.Υ., η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και το ΣΔΟΕ).

Συνολικά, διεξήχθησαν 2.959 έλεγχοι σε 2.940 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 837.

Στους ελέγχους συμμετείχαν 1.162 ελεγκτές.

Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα από 7/9 έως 13/9:

– Από τις Δ.Ο.Υ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 1.876 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε 1.857 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 310 παραβάσεις στις 304 ελεγχθείσες επιχειρήσεις. Το 88% των παραβάσεων (274) αφορούσαν στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Οι έλεγχοι κάλυψαν κατά 52% επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και κατά 29% εμπορικές επιχειρήσεις.

Κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν 6 φορολογικές ταμειακές μηχανές από ισάριθμες επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 4 ήταν εμπορικές επιχειρήσεις και οι 2 δραστηριοποιούνταν στο χώρο της εστίασης.

– Από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. πραγματοποιήθηκαν 201 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκε παραβατικότητα που ξεπερνά το 50%.

Συγκεκριμένα από τις 201 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 102 βρέθηκαν να έχουν διαπράξει συνολικά 676 παραβάσεις. Οι διενεργηθέντες έλεγχοι έλαβαν χώρα κυρίως τους νομούς Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης και Ζακύνθου.

Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, ενώ οι ελεγχθείσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται κυρίως στην εστίαση και στον τουρισμό, σε ποσοστό περίπου 55%, και στο εμπόριο, σε ποσοστό περίπου 33%.

Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σε εκδήλωση σε μπαρ στην Πελοπόννησο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 25 αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Στη Θεσσαλονίκη, σε επιχείρηση χώρου στάθμευσης σε νυχτερινό κέντρο, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 187 αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Από επεξεργασία κατασχεμένων βιβλίων και στοιχείων διαπιστώθηκε σε 35 υποθέσεις η μη λήψη φορολογικών στοιχείων, με τον συνολικό αριθμό των παραβάσεων να φθάνει τις 232.

– Από το Σ.Δ.Ο.Ε. πραγματοποιήθηκαν 882 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 285 επιχειρήσεις 897 συνολικά παραβάσεις. Το ποσοστό παραβατικότητας που καταγράφηκε έφθασε το 32,3%. Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σε έλεγχο που διενήργησαν τα εντεταλμένα συνεργεία ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης σε επιχείρηση εστίασης στο νομό Λασιθίου, διαπιστώθηκε η μη έκδοση, από 80 αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Κατά τον ίδιο έλεγχο, σε επιχείρηση εκμετάλλευσης παραλίας (ομπρέλες, ξαπλώστρες), διαπιστώθηκε η μη έκδοση 60 αποδείξεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.