Quantcast
ΗΠΑ: "Μπλόκο" στις off shore εταιρείες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με ειδική διάταξη - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: “Μπλόκο” στις off shore εταιρείες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με ειδική διάταξη

δημοσιεύτηκε:

«Μπλόκο» στις offshore εταιρείες, που δημιουργούνται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος, βάζει η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία πρόκειται σύντομα να υποχρεώσει τις τράπεζες να ζητούν τα στοιχεία ταυτότητας των κατόχων των εταιρειών – κελυφών, καθώς οι διαρροές των «Panama Papers» προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή για την απόκρυψη πλούτου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η σχετική διάταξη θα «σταλεί» σύντομα στον Λευκό Οίκο για τον έλεγχο και την έκδοσή της, χωρίς να επιβεβαιώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα της πρωτοβουλίας, η οποία εκκρεμεί από πολύ καιρό, αναφέρει το Reuters.

Στα μέσα του 2014, η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά του ξεπλύματος χρήματος – η FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) ανακοίνωσε μία πρόταση διάταξης για τους ιδιοκτήτες εταιρειών – κελυφών. Οι διαφορές απόψεων των εποπτικών Αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα, που προέβαλαν βέτο στη διάταξη και η υποχρεωτική έκθεση για το κόστος του κλάδου επιβράδυναν τη διαδικασία.

Η διάταξη του FinCΕΝ αναμένεται να απαιτεί από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες να ζητούν πληροφορίες από τους πελάτες τους αναφορικά με τους ιδιοκτήτες των εταιρειών, αλλά δεν θα απαιτεί την επαλήθευση των στοιχείων με έρευνά τους.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τρόπος να επαληθεύουν οι τράπεζες τέτοιες πληροφορίες, δήλωσε δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζών. «Αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα. Οι τράπεζας μπορούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες, αλλά δεν υπάρχει σήμερα κανένας μηχανισμός για την επαλήθευση ή την επικαιροποίησή του», δήλωσε ο δικηγόρος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.