Quantcast
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι πρέπει να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους μέχρι τις 30 Ιουνίου - enikonomia.gr
share

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι πρέπει να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους μέχρι τις 30 Ιουνίου

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα μισθωτήρια που έχουν λήξει ή δεν έχουν δηλώσει τις αλλαγές σε ενεργά μισθωτήρια. Το ίδιο ισχύει και για όσους διαπίστωσαν στο «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους που ανέβασαν τον φόρο.

Αναλυτικά:

Μισθώσεις ακινήτων

Η παραπάνω προθεσμία είναι για τις δηλώσεις των μισθώσεων ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022.

Σημειώνεται δε πως εάν η συμφωνία μίσθωσης για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022,  τότε ο εκμισθωτής  θα πρέπει να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ.  Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται  πως βρίσκεται σε  ισχύ και ο ιδιοκτήτης  κινδυνεύει να καταβάλει φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 σε περίπτωση που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και τις  29 Φεβρουαρίου 2024.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.