Quantcast
Ελληνικά ομόλογα: Τέσσερις νέες δημοπρασίες επανέκδοσης έως το τέλος του έτους - Έρχονται ανακοινώσεις από τον ΟΔΔΗΧ - enikonomia.gr
share

Ελληνικά ομόλογα: Τέσσερις νέες δημοπρασίες επανέκδοσης έως το τέλος του έτους – Έρχονται ανακοινώσεις από τον ΟΔΔΗΧ

δημοσιεύτηκε:

Σε τέσσερις νέες δημοπρασίες επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων θα περιοριστεί η παρουσία της  Ελλάδας στις αγορές έως το τέλος του έτους.

Ανακοίνωση για το θέμα αναμένεται να εκδώσει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ενώ άμεσα θα οριστεί η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θάνου Πετραλιά με την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στις αγορές. Συνεπώς στο κάδρο των πιθανών επιλογών  θα βρεθούν μεταξύ άλλων η νέα προεξόφληση διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου αλλά και οι εμβληματικές νέες εκδόσεις ομολόγων.

Πόσα χρήματα έχει δανειστεί έως σήμερα το ελληνικό δημόσιο

Yπενθυμίζεται πως έως σήμερα το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί 6,9 δισ. ευρώ μέσω των προγραμματισμένων εκδόσεων ομολόγων αλλά και των τριών δημοπρασιών ομολόγων που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Mε αυτόν τον τρόπο καλύπτεται ουσιαστικά το πρόγραμμα δανεισμού που είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2022 ο ΟΔΔΗΧ και οτιδήποτε αντλείται εφεξής σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, καθιστά εφικτή την «επιθετική» διαχείριση του δημοσίου χρέους.  Αυτό συμβαίνει επειδή αντέδρασαν θετικά οι οίκοι αξιολόγησης στο αποτέλεσμα των εκλογών , όπως επιβεβαίωσαν χθες ο Standard and Poor’s και  η Moody’s.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως, σε μεγάλο βαθμό έχει  προεξοφληθεί η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.