Quantcast
Ποια επιδόματα περνούν στο υπουργείο Οικογένειας - Τα κρίσιμα θέματα που θα διαχειριστεί - enikonomia.gr
share

Ποια επιδόματα περνούν στο υπουργείο Οικογένειας – Τα κρίσιμα θέματα που θα διαχειριστεί

δημοσιεύτηκε:

Στο νέο υπουργείο Οικογένειας περνούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, “Σπίτι μου” και μια σειρά παροχών που αφορούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το συγκεκριμένο υπουργείο θα ασχοληθεί με:

1.Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου 2024 κατά 8% και θα ανέλθει στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα, όπως έχει δεσμευθεί η ΝΔ.  Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα. Αναλυτικά:

  • Οι δικαιούχοι της παροχής αυτής που λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ σε μηνιαία βάση θα πάρουν  216 ευρώ.
  • Οι δικαιούχοι που παίρνουν 300 ευρώ σε μηνιαία βάση θα λάβουν 324 ευρώ
  • Οι δικαιούχοι που παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.

Η  καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος   γίνεται με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών

Παράλληλα επισημαίνεται πως θα γίνει αναβάθμιση ελέγχου κοινωνικών επιδομάτων. Δηλαδή θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση  για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο,  θα υπάρξει αυτοματοποιημένος  έλεγχος  κριτηρίων, θα γίνει συγκέντρωση επιδομάτων σε μία βάση και εναρμόνιση κριτηρίων προκειμένου να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στη χορήγηση τους.

2. Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες

Το επίδομα αυτό αυξάνεται στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού από τους 4 μήνες που είναι σήμερα.

3. Αύξηση κατά 50.000 των θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Για να γίνει αυτό, συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών αλλά και διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών μέχρι τις 5.30 μμ .

4. Μείωση του  ποσοστού του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap).

Δηλαδή το ποσοστό αυτό θα μειωθεί σε  σε 5% το 2027 από  το εκτιμώμενο ποσοστό 10%  που είναι  σήμερα και κάτω από 3% το 2030.

5. Πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Σπίτι μου»

Οι νέοι ή ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών θα μπορούν  μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου»  να αγοράσουν κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών με μηνιαία δόση πολύ χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς .

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος η  ΔΥΠΑ  θα χορηγεί άτοκα το 75% του κεφαλαίου, ενώ στους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι όλο άτοκο.

Δικαιούχοι είναι άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου)με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη.

5. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς»

Μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις. 40.000 θέσεις φύλαξης νηπίων και παιδιών.Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως και 2,5 ετών και στο πλαίσιο του οποίου θα δίνεται ενίσχυση έως και 148.900 ευρώ σε  έως 120 επιχειρήσεις αλλά και οικονομική ενίσχυση στους γονείς.

Το κύριο αντικείμενο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που αναλαμβάνουν από σήμερα η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και η υφυπουργός  Μαρία Κεφάλα θα είναι οι παροχές προς τα νέα ζευγάρια και γενικότερα οι παροχές προς την οικογένεια. Η κεντρική πολιτική του νέου υπουργείου Οικογένειας θα είναι η υποστήριξη των νέων ζευγαριών και θα επικεντρώνεται στο δημογραφικό ζήτημα.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.