Έρχεται Εθνική Αρχή που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας.
Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο «ιδρύουμε Εθνική Αρχή που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας, η ακρίβεια δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και μικρό εισόδημα, στον πόλεμο κατά των ανατιμήσεων προσθέτουμε ένα επιπλέον όπλο».
Παράλληλα επεσήμανε πως η ίδρυση μιας πολύ ισχυρής εθνικής αρχής θα αναλάβει συνολικά την εποπτεία της αγοράς, μαζί με την προστασία του καταναλωτή, στα πρότυπα άλλων αρχών κυρίως σκανδιναβικών χωρών.
«Θα έλεγα ότι η Σουηδία είναι το πιο κοντινό παράδειγμα σε αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε στην πατρίδα μας. Είναι μια Αρχή η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την Αρχή Ανταγωνισμού, θα πλαισιώνεται από υφιστάμενα στελέχη του Συνηγόρου του Καταναλωτή, της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς, της ΔΙΜΕΑ, η οποία έχει κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς τον έλεγχο της αγοράς[…] πιστεύω ότι αυτή η Αρχή βάζει ένα τέλος και σε μία πολυδιάσπαση, ενοποιώντας υπηρεσίες που ουσιαστικά έχουν κοινές δράσεις. Ο νέος αυτός θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων των καταγγελιών, των κυρώσεων, της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, σύντομα θα ενεργοποιηθεί και μία ειδική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν αμέσως τους ελεγκτές. Στο e-katanalotis θα υπάρχει πλέον ειδική ειδοποίηση με τα σημεία όπου καθημερινά θα διαμορφώνεται η χαμηλότερη τιμή ανά προϊόν[…]» είπε μεταξύ άλλων.
Για το μεταναστευτικό
Επίσης ο πρωθυπουργός είπε πως αυστηροποιείται το πλαίσιο για την μετανάστευση και ότι θα υπάρξουν βαρύτερες ποινές για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα αν έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου.
«Οι ποινές θα είναι βαρύτερες για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας αν στο μεταξύ έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους[…]Αυτό δεν είναι μόνο μια εθνική προτεραιότητα, είναι μία ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει τα τελευταία χρόνια σε μία σημαντική αλλαγή της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα του μεταναστευτικού[…] Έχουμε περάσει πια σε μία αντίληψη της Ευρώπης ότι το βασικό μας ζήτημα είναι η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή οι αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται και από μία ουσιαστική πολιτική επιστροφών στην Ευρώπη[…]» τόνισε με έμφαση.
Και συνέχισε λέγοντας πως « το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο το υπουργείο Μετανάστευσης. Αφορά και πολλά συναρμόδια υπουργεία[…] Οι συνολικές ροές είναι μειωμένες. Κυρίως οι ροές ανατολικά μας σύνορα είναι σημαντικά μειωμένες.
Έχουμε μια καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Ο φράχτης στον Έβρο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός και γι’ αυτό και επεκτείνεται και δεν θα κουραστώ να λέω ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και στην χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών για ουσιαστικά προστατεύουν τα ευρωπαϊκά σύνορα[…]
Γιατί δεν γίνεται αυτή τη στιγμή δυσανάλογα να βαρύνονται και οικονομικά τα κράτη τα οποία βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για μια δουλειά την οποία κάνουν ουσιαστικά για λογαριασμό όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη, έχουμε κάποια ζητήματα με ροές από την από τη Λιβύη. Σύντομα και ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στη Λιβύη για να δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη συνεργασία, ειδικά με τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, για να περιοριστούν και αυτές, αλλά ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια συνολική παρέμβαση, η οποία συντείνει στο να έχουμε μία ασφαλέστερη και καλύτερη καθημερινότητα για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες».