Quantcast
ΙΟΒΕ: Αυτή είναι η νέα η πρόβλεψη του για τoν ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2023-Τι λέει για τον πληθωρισμό - enikonomia.gr
share

ΙΟΒΕ: Αυτή είναι η νέα η πρόβλεψη του για τoν ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2023-Τι λέει για τον πληθωρισμό

δημοσιεύτηκε:

Νέα πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για τoν ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2023.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του ΙΟΒΕ, «για το 2023, το ΙΟΒΕ αναμένει ηπιότερη ετήσια ανάπτυξη 1,4%, σε πραγματικούς όρους, κυρίως λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και αβεβαιότητας. Ως προς τις συνιστώσες, οι επενδύσεις αναμένεται να συμβάλουν περισσότερο στην ανάπτυξη, με ετήσια αύξηση 8,5%, ακολουθούμενες από μια σχετικά ανθεκτική, αν και σαφώς ηπιότερη, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,8%. Στον εξωτερικό τομέα, αναμένεται μικρή περεταίρω επιδείνωση στο ήδη υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2023 κατά 2,1% και 2,7% αντιστοίχως ».

Υπενθυμίζεται πως πριν από τρεις μήνες το Ίδρυμα εκτιμούσε πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα κινούνταν με ρυθμό 1,6%.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022

Την ίδια ώρα το ΙΟΒΕ  κατεβάζει  τον “πήχη” για την ανάπτυξη του 2022 στο 5,2%  από το 6% που προέβλεπε αρχικά. « Το Ίδρυμα αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμηση για ανάκαμψη το 2022, σε 5,2%, σε σταθερές τιμές, κυρίως λόγω μικρότερης διεύρυνσης των εξαγωγών (5,8%) και μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης (-1,1%), ενώ αναμένεται αύξηση σε ιδιωτική κατανάλωση (7,7%), επενδύσεις (12,1%) και εισαγωγές (9,1%) » προστίθεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2023

Μεταξύ άλλων το Ίδρυμα εκτιμά ότι το ποσοστό του πληθωρισμού της χώρας θα κινηθεί στην περιοχή του 4%  από 9,6%  που είχε προβλέψει το 2022.  «Ο ρυθμός μεταβολής του ΓΔΤΚ κατά 9,6% στο σύνολο του 2022 ήταν ο υψηλότερος από το 1994, μετά από ήπια άνοδο 1,2% ένα έτος πριν. Η ισχυρή άνοδος οφείλεται κυρίως στην αυξητική άμεση επίδραση των ενεργειακών αγαθών το πρώτο εννεάμηνο, και των μη ενεργειακών αγαθών το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ηπιότερη ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 4%, λόγω κυρίως της ανθεκτικότητας της καταναλωτικής ζήτησης» , επισημαίνει το ΙΟΒΕ μεταξύ άλλων.

Για την ανεργία

Το ίδρυμα αναφέρεται και στο ποσοστό ανεργίας της χώρας . «Ηπιότερη μείωση ποσοστού ανεργίας το γ’ τρίμηνο του 2022 στο 11,6% από 13,0% το γ’  τρίμηνο  του 2021. Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο στην απασχόληση ήταν οι Εκπαίδευση (+36,6 χιλ απασχολούμενοι), Πρωτογενής τομέας (+20,3 χιλ.) και Παροχή νερού-Επεξεργασία λυμάτων (+16,9 χιλ.), ενώ αυτοί με την ισχυρότερη μείωση ήταν οι Δημόσια Διοίκηση (-20,9 χιλ.) και Μεταφορές-Αποθήκευση (-10,0 χιλ.). Η πορεία της απασχόλησης το 2022 καθορίστηκε κυρίως από τις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού, καθώς και την ικανοποιητική πορεία εξαγωγών, κατανάλωσης και κατασκευών, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος.  Η απασχόληση το 2023 αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από την ηπιότερη ενίσχυση των επενδύσεων, την περαιτέρω αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ηπιότερη άνοδο κατανάλωσης και εξαγωγών, καθώς και από τον τουρισμό. Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να αντισταθμίσουν μερικώς την – ηπιότερη σε σχέση με το 2022 – άνοδο του πληθωρισμού καθώς και την άνοδο του κόστους δανεισμού. Το ποσοστό ανεργίας το 2022 εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στην περιοχή του 12,3%, ενώ το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 11,5%»,  σημειώνει.

Διαβάστε την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ  για την ελληνική οικονομία εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.