Quantcast
JP Morgan: Τι λέει για την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας, τα ομόλογα και την ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

JP Morgan: Τι λέει για την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας, τα ομόλογα και την ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Τις προβλέψεις της για το πότε θα αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα κάνει η JP Morgan.

Η χώρα μας αναμένεται να επιτύχει έως τις αρχές του 2024 αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, επισημαίνει ο οίκος και αναφέρει πως η Ελλάδα θα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται μέχρι το τέλος του 2023 σταθερά έως ελαφρώς πιο κάτω spreads από την Ιταλία λόγω της υψηλής πιθανότητας ότι θα επιτύχει έως τις αρχές του 2024 αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών που έχει.

Για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Πάντως σύμφωνα με τον οίκο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων  αναμένεται κινηθούν το επόμενο διάστημα στα ίδια επίπεδα  ή και σε χαμηλότερα από τις αυτές των ιταλικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα σχετική υπεραπόδοση από την περιφέρεια, ενδεχομένως λόγω των θετικών εξελίξεων στην προσφορά. Μετά την κοινοπραξία του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, η χώρα μας έχει καλύψει το 75% των ακαθάριστων αναγκών της σε εκδόσεις του 2023 με βάση την πρόβλεψή της JPM για 6 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα περιορίζει την ανάγκη να βγει στην πρωτογενή αγορά μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, ενδεχομένως και  μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου.

Για τα ελληνικά spreads

Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως οι επενδυτές  που επιθυμούν να τηρήσουν overweight στάση στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι  θα παραμένουν ακόμα ελκυστικά τα ομόλογα διάρκειας 7-10 ετών καθώς διαπραγματεύονται με τα υψηλότερα περιθώρια ανάκαμψης σε σχέση με άλλα ομόλογα της περιφέρειας.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της JP Morgan,  τα ελληνικά spreads θα διευρυνθούν ελαφρώς  έως τον Ιούνιο, πριν αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά. Αναλυτικά:

Αυτά θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Ιούνιο του 2023 από περίπου 190 μ.β.  που είναι σήμερα, στις 190 μ.β θα ανέλθουν τον Σεπτέμβριο και  στις 180 μ.β. τον Δεκέμβριο, ενώ θα υποχωρήσουν στις 165 μ.β στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Για την ανάπτυξη της Ελλάδα

Τέλος η JP Morgan αναφέρεται και στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης  1% το 2023, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα  ανέλθει στο 1,8% ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 162%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.