Quantcast
Καταφθάνουν τα "ραβασάκια" για τον ΕΝΦΙΑ μέσα στην εβδομάδα - enikonomia.gr
share

Καταφθάνουν τα “ραβασάκια” για τον ΕΝΦΙΑ μέσα στην εβδομάδα

δημοσιεύτηκε:

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 18 Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Taxisnet όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δίνει αγώνα δρόμου για να εισπράξει τα 2,65 δις ευρώ που προβλέπονται ως έσοδα από τη συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση σε εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις και όχι έξι (όπως ίσχυε πέρυσι). Η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ καταληκτική ημερομηνία για την πέμπτη και τελευταία δόση είναι η 29η Φεβρουαρίου.

 

Τι αλλάζει

 

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σειρά τροποποιήσεων στον φόρο ακινήτων για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να αποκαταστήσει ορισμένες αδικίες σε βάρος ιδιοκτητών.

Σε κάθε περίπτωση, ο συγκεκριμένος φόρος αποτελεί ένα από τα βασικά εισπρακτικά μέτρα του επόμενου έτους, με το εκτιμώμενο ποσό στα κρατικά ταμεία να διαμορφώνεται σε 2,65 δις ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε ο ΕΝΦΙΑ να «πιάσει» περισσότερους ιδιοκτήτες.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα «ραβασάκια» θα είναι πιο φουσκωμένα σε σχέση με το 2014, προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση εσόδων σε περίπτωση που τελικά θεσπιστεί η δημιουργία αφορολόγητου ορίου στις 30.000 ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι ο φόρος θα γίνει πολύ πιο επαχθής για τη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα και με όσα έχει αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000 – 30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή 150.000 ευρώ. Θα είναι δηλαδή με συγκεκριμένα κριτήρια που ενδεχομένως να συνδέονται και με το εισόδημα των ιδιοκτητών.

Τα πρώτα 20.000 – 30.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και το υπόλοιπο τμήμα θα φορολογείται με τους συντελεστές που ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο, εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία αξίας για παράδειγμα 300.000 δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και το ακίνητο θα φορολογείται όπως και σήμερα από το πρώτο ευρώ.

Επίσης, στο πλαίσιο των αλλαγών που πρωθούνται σχεδιάζεται:

-η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται στα ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

-οι καταργήσεις απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα εφόσον θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο.

-η ένταξη στα σχέδια πόλεων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας στις οποίες έχουν εντοπιστεί πολυτελείς κατοικίες και σήμερα φορολογούνται ελάχιστα δηλαδή με ένα ευρώ το στρέμμα. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τον Σεπτέμβριο του 2016.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.