Quantcast
Καταστήματα: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για τη λειτουργία τους τις Κυριακές - enikonomia.gr
share

Καταστήματα: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για τη λειτουργία τους τις Κυριακές

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και τις Κυριακές.  Ωστόσο αυτό εκτιμάται πως μπορεί να μην ισχύσει για όλες τις Κυριακές αλλά σε κάθε περίπτωση για περισσότερες από ό,τι σήμερα. Πάντως το επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι αποφάσεις  για το λιανεμπόριο.

Η πρόταση

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης πρότεινε στη γενική συνέλευση της εταιρείας να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές δηλαδή 7/7 και να «μειωθούν» και οι αργίες. Η πρόταση «βόμβα» ήλθε μετά από ερώτηση υπουργού που βρισκόταν στην γενική συνέλευση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Συγκεκριμένα την ερώτηση για το αν θα πρέπει να μαγαζιά να ανοίγουν όλες τις Κυριακές ο  κ.Βακάκης απάντησε: «Εμείς πρέπει να το κάνουμε όπως η Κύπρος. Έλληνες είναι και αυτοί, κακομαθημένοι σαν εμάς, όμως αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να έχουν λιγότερες μέρες αργιών. Θα πάρει καιρό μέχρι να γίνει το αυτονόητο στην Ελλάδα, οι πολιτικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν τέτοιες επιλογές κόντρα σε συντεχνιακές θέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος γιατί μετά δεν θα τους ψηφίσουν».

Τι αναφέρει σήμερα ο νόμος για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Σύμφωνα με την υφιστάμενη  νομοθεσία, η λειτουργία των καταστημάτων επιτρέπεται προαιρετικά τις παρακάτω Κυριακές:

-Χειμερινές εκπτώσεις 

Αυτές πραγματοποιούνται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και τα καταστήματα είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου.

-Καλοκαιρινές εκπτώσεις 

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις διενεργούνται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ενώ ανοιχτά είναι τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου.

Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους

Την Κυριακή των Βαΐων

– Τις Κυριακές που εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα από Μάιο έως και Οκτώβριο κάθε έτους, για συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Εξαιρείται από τη δυνατότητα λειτουργίας η δεύτερη Κυριακή του μήνα Αυγούστου, ενώ σε περίπτωση που συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται την προηγούμενη Κυριακή.

Πάντως όσοι εργαστούν Κυριακή πάνω από 5 ώρες, δικαιούνται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση διαρκείας 24 ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας.

Εξαίρεση αποτελούν οι Κυριακές που εμπίπτουν στις εκπτωτικές περιόδους. Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν τις ως άνω Κυριακές μπορούν να λάβουν αναπληρωματική ανάπαυση και την εβδομάδα που προηγείται της Κυριακής αυτής (αρθ. 25, Ν. 4208/2013).

Τέλος, όσοι απασχοληθούν την Κυριακή κάτω από 5 ώρες δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για 24ωρη αναπληρωματική ανάπαυση, αλλά έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν ισόχρονη ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα (αρθ. 10, παρ.1, Β.Δ. 748/1966).

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.