Quantcast
Κατώτατος μισθός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αύξηση - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αύξηση

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού άφησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στο υπουργείο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί το 2022 ο κατώτατος μισθός και εάν θα τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού είπε τα εξής ” από την αρχή του χρόνου θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία για τον κατώτατο μισθό που θα διαμορφωθεί κατά τον νόμο μέσα στους πρώτους μήνες 2022. Η κυβέρνηση λοιπόν αφού λάβει υπόψη της τις σχετικές εισηγήσεις εργοδοτών, εργαζομένων και των αρμόδιων Φορέων και Ινστιτούτων θα τοποθετηθεί έχοντας ως βούληση στον κατώτατο μισθό να υπάρξει αντανάκλαση…. μιλώντας για κοινωνικό μέρισμα. Φυσικά δεν ξεχνάμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού. Απλώς θέλω να θυμίσω ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% δόθηκε έχοντας ύφεση όχι ανάπτυξη 8%”.
“Το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φύγει μπροστά οικονομία και αυτό σίγουρα θα έχει αντανάκλαση στους εργαζομένους ιδιαίτερα αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό”, συμπλήρωσε.

Γιατί δόθηκε 2% αύξηση στον κατώτατο μισθό
Εν συνεχεία ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μια μικρή αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό . ” Ο Πρωθυπουργός ο ίδιος, παρουσιάζοντας, σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την αρχή του 2022 σημείωσε ότι πράγματι η αύξηση αυτή είναι μικρή. Δεν σημειώσαμε ποτέ το αντίθετο. Θέλω να υπενθυμίσω σε ποιο περιβάλλον ανακοινώθηκαν αυτές οι αποφάσεις: Πέρυσι λόγω του κορονοιου η οικονομία έκλεισε με ύφεση 8, 2%. Πάρα πολλές επιχειρήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στηρίχθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό για να παραμείνουν ανοιχτές. Το ίδιο συνέβη και με τους εργαζομένους για να έχουν έστω και ένα ελάχιστο εισόδημα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό όχι μόνο οι εργοδοτικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας και το ΚΕΠΕ είχαν προτείνει πάγωμα του κατώτατου μισθού . Η κυβέρνηση ακριβώς επειδή σκέφτηκε και άλλες παραμέτρους τις οποίες παρουσιάσαμε τότε που ανακοινώθηκαν τα μέτρα αλλά και την προοπτική να εξελιχθούν αυτήν την χρονιά τα πράγματα καλύτερα σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα ανακοίνωσε την αύξηση που ανακοίνωσε”, σημείωσε.


Τι ισχύει από την 1/1/2022 για όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό

” Για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό το συνολικό ετήσιο όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση το κατώτατου μισθού κατά 2 % από 1/ 1/2022 κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση, δηλαδή ανάλογα με το εάν έχει κάποιος τριετίες ή δεν έχουν τριετίες ,από 305 ευρώ το χρόνο έως 533,6 ευρώ το χρόνο. Εν συνεχεία ο κ.Χατζηδάκης παρέθεσε έναν αναλυτικό πίνακα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό:


Με την οικονομική πολιτική της η κυβέρνηση συνολικά, αλλά και με τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είτε αυτά αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, είτε στην αγορά εργασίας γενικότερα, οι θέσεις εργασίας κατά την τελευταία διετία παρά την κρίση προστατεύτηκαν και η ανεργία μειώθηκε. Υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι μόνο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και μόνο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει διαθέσει από το 2020 ως σήμερα πάνω από 8 δις. ευρώ για τη στήριξη περίπου 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων.
Για την ανεργία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας που ήταν 17,3 % τον Ιούλιο του 2019 όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και 16,1 % το Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, εφέτος τον Ιούλιο έπεσε στο 14,2% (μείωση κατά 3 μονάδες).
Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο 2021:
– Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.011.357 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 97.307 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 (+2,4 %).
– Οι άνεργοι ανήλθαν σε 664.384 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 152.128 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 (-18,6%).
Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των απασχολούμενων είναι ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2011 ενώ ο αριθμός των ανέργων ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2010.
Η αγορά εργασίας
Φυσικά δεν εφησυχάζουμε, καθώς οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι δυναμικές. Ωστόσο η τάση που διαμορφώνεται είναι θετική και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την ενισχύσει, προκειμένου να βρουν δουλειά περισσότεροι άνεργοι. Και ιδιαίτερα οι νέοι στους οποίους τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται μεν σύμφωνα με την γενική τάση αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι Η οικονομική πολιτική των φοροελαφρύνσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση δημιουργεί νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Σε αντίθεση με την πολιτική της υπερφορολόγησης που οδηγεί σε στασιμότητα των εισοδημάτων και μικρότερη «πίτα». Με την συνολική οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά θετικές. Η ανάπτυξη αυτή θα δημιουργήσει αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα, πράγμα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ενισχύσει την κοινωνική της πολιτική, ιδιαίτερα δε αυτήν που αφορά την απασχόληση, τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τους νέους. Στόχος μας είναι μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια στην οικονομία. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι θετικά. Θεωρώ ότι καθώς θα ξεπερνούμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα μπορεί αυτή η κοινωνική πολιτική να είναι ολοένα και περισσότερο ουσιαστική” .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.