Quantcast
Κατώτατος μισθός: Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την επίσπευση της αύξησης - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την επίσπευση της αύξησης

δημοσιεύτηκε:

Την τροπολογία για τη σύντμηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για τον κατώτατο μισθό και τη νέα αύξηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Βουλή. Η εν λόγω τροπολογία αναμένεται να προβλέπει μεταξύ άλλων πως θα εφαρμόζεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου του εκάστοτε έτους. Πάντως οι διαβουλεύσεις για το θέμα του κατώτατου αναμένεται να αρχίσουν μέσα στην εβδομάδα προκειμένου η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου θα εισηγηθεί το  ακριβές ποσοστό της νέας αύξησης του κατώτατου στο υπουργικό συμβούλιο.

Η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού 

Σημειώνεται δε πως για να γίνει η νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

  • Αρχικά θα πρέπει η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης να αποστείλει έγγραφη πρόσκληση για τη σύνταξη έκθεσης αναφορικά με την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς.
  • Μετά οι φορείς θα λάβουν υπόψη τους τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί 

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι πως θα αυξηθεί κατά 5% (κατά 39 ευρώ) και να διαμορφωθεί στα 819 ευρώ μεικτά (δηλαδή 706 ευρώ  καθαρά) από 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα (δηλαδή 667 ευρώ καθαρά). Σημειώνεται δε πως στο ποσοστό της αύξησης του κατώτατου ενσωματώνεται ο τρέχων πληθωρισμός, αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας.

Στην περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε θα πρέπει οι αυξήσεις μισθών να είναι κατά μέσο όρο 5% από το 2024 έως και το 2027 προκειμένου να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Υπενθυμίζεται δε πως ο κατώτατος μισθός θα ενισχυθεί φέτος με το ξεπάγωμα των τριετιών. Και μάλιστα εντός του 2024 σχεδόν 100.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα θεμελιώσουν την αύξηση του 10% του επιδόματος προϋπηρεσίας ενώ στους νέους εργαζόμενους οι πρώτες προσαυξήσεις θα  γίνουν από το 2027 και μετά.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.