Quantcast
Κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο - Πού θα είναι κλειστά τα καταστήματα - enikonomia.gr
share

Κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο – Πού θα είναι κλειστά τα καταστήματα

δημοσιεύτηκε:

Στην πανελλαδική διαμαρτυρία ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων, ο ΟΕΕ, τα ταξί.

«Η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ στην Πανελλαδική Διαμαρτυρία ενάντια των νέων φορολογικών μέτρων της Κυβέρνησης στις 22 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 12:00 στην Πλατεία Κοραή με πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών

Με τα νέα φορολογικά μέτρα η Κυβέρνηση:

• δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά προστατεύει τους λίγους με τα μεγάλα εισοδήματα, σε βάρος των πολλών,

• οδηγούμαστε σε αφανισμό μεγάλου τμήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η Κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους επαγγελματίες, τους δίνει τη χαριστική βολή, χαρακτηρίζοντας τους ως φοροφυγάδες και μεταφέρει την λογική «του νόμου Κατρούγκαλου» στην φορολόγησή τους.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες όπως έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 1880 και 1888/2019, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να τους ταυτίσει με τους μισθωτούς.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική και δεν αντέχει σε κριτική.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με «τεκμαρτά» απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεση της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, myDATA, σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ.) ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την αποτυχία εφαρμογή τους.

Την ίδια μάλιστα στιγμή που εφαρμόζει αυτήν την φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρείες που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και τομείς όπως, επί παραδείγματι, τα καύσιμα, τα μερίσματα και η συγκέντρωση κεφαλαίου»  σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων σε ανακοίνωση της.

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στο νομοσχέδιο

Στην σημερινή κινητοποίηση συμμετέχει και ο ΟΕΕ. «Προτείνουμε τη συμμετοχή του φορέα μας στην κινητοποίηση της 22ας Νοεμβρίου 2023, μαζί με την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων επαγγελματιών» σημειώνει ο ΟΕΕ. « Ζητούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου και την έναρξη διαλόγου με κοινωνικούς φορείς για τον σχεδιασμό ενός νέου πλαισίου, με νομοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» συμπληρώνει.

Αλλά και οι οδηγοί ταξί προχωρούν  σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου σε 24ωρη απεργία αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους ξεκίνησαν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, με στάση εργασίας από τις 09.00 έως τις 16.00.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) κατηγορεί την κυβέρνηση πως αγνόησε προκλητικά όλα τα επιχειρήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων και «προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου Πισαρίδη, κλείνοντας το μάτι σε πολυεθνικές εταιρίες και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό το νομοσχέδιο είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, το προεδρείο του ΣΑΤΑ δικαιώθηκε» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση αυτή», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, «έχει προγραμματιστεί για να υπαλληλοποιήσει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Με οριζόντια μέτρα τσουβαλιάζουν 750.000 εργαζόμενους, θεωρώντας τους εκ προοιμίου φοροφυγάδες. Έχουν το θράσος να κομπάζουν για τα 600 εκατομμύρια που θα κερδίσει το κράτος από αυτά τα μέτρα. Ποιόν κοροϊδεύουν; Τι μας λένε; Ότι από τα 200 δισ. του ελληνικού ΑΕΠ, η φοροδιαφυγή είναι της τάξεως των 600 εκατομμυρίων και με αυτό το νομοσχέδιο την μηδενίζουμε; Ντροπή».

Με την ίδια ανακοίνωση, το Σωματείο αναφέρει ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν εξασφαλισμένη την επιτυχία. Να μην το λέτε επιχειρείν τότε κ. Χατζηδάκη, να το λέτε επιτυχείν…

Αφού απαγορεύεται η ζημιά σε μια ατομική επιχείρηση γιατί δεν εφαρμόζετε την ίδια τακτική με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές τύπου Uber; Γιατί σε αυτές παρέχετε φορολογική ασυλία κ. Χατζηδάκη; Γιατί τους επιτρέπετε να παράγουν κέρδη στην χώρα μας και να μην πληρώνουν ούτε σεντ; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί αυτοί είναι οι εταίροι της κυβέρνησης και όχι ο ελληνικός λαός».

Τέλος, το ΣΑΤΑ «απορρίπτει κάθε λέξη από το νομοσχέδιο-ντροπή» και καλεί όλους τους ταξιτζήδες «σε έναν αγώνα δίχως αύριο».

Απεργία και στην επαρχία

Να συμμετάσχουν στις σημερινές  κινητοποιήσεις πρότειναν  οι Εμπορικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας. Αναλυτικά:

Στα Γιάννενα

Στην σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Συνεργείων Αυτοκινήτων, Καθαριστηρίων, Κρεοπωλείων, Τοποθέτησης Τζαμιών, ο Δικηγορικός και Οδοντιατρικός σύλλογος.

Θα γίνει  σήμερα Τετάρτη 22 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Γιάννενα. «Όλοι στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, των μικρών εμπόρων της πόλης μας», τονίζει στο κάλεσμά του, το Εργατικό Κέντρο Νομού Ιωαννίνων. Συγκεντρώσεις επίσης προγραμματίζονται σε Πρέβεζα (10 π.μ., ΔΟΥ), Ηγουμενίτσα (10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου).

Να γίνουν κινητοποιήσεις για το ίδιο θέμα σήμερα στις 12.30 μμ στην πλατεία  Σαπφούς της Μυτιλήνης  ζητεί και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων Λέσβου.

Στην Λάρισα:

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων αποφάσισε να κλείσουν σήμερα τα καταστήματα, ενώ συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λάρισας. Στη συγκέντρωση καλεί και η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, που έχει προκηρύξει και απεργία με κλείσιμο των λογιστικών γραφείων, όπως και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, που αποφάσισε στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.). Ακόμα, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας πήρε απόφαση για παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών του από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.

Στην Καρδίτσα:

Η  συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Ο Εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε να  παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα σήμερα  από τις 12 μ. – 2 μ.μ.) ενώ στην κινητοποίηση καλούν μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων, ο Εμπορικός Σύλλογος Μουζακίου, το Σωματείο των κυλικείων, ο Σύλλογος των τοπογράφων .

Στα Τρίκαλα

Θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στη συγκέντρωση καλούν: το Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία ΕΒΕ , ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, το παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και η Ένωση Οικονομολόγων και Φοροτεχνικών.

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά

Οι εμπορικοί σύλλογοι πρότειναν να μείνουν κλειστά την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου  τα μαγαζιά σε διάφορες περιοχές της χώρας  προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νέο  φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, κλειστά θα είναι τα καταστήματα σήμερα στις παρακάτω περιοχές:

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Ο πρόεδρος της Πρόεδρος της ΟΕΕΣΠ Γιώργος Βαγενάς , Γιώργος Βαγενάς, πρότεινε το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων, στις 22 Νοεμβρίου. Όλοι δε οι σύλλογοι – μέλη της Ο.Ε.ΕΣ.Π. εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και ζητούν την άμεση απόσυρσή τους, ενώ διεκδικούν την υλοποίηση των κάτωθι μέτρων «για τη στήριξή τους και όχι τον αφανισμό τους»

Ο Εμπορικός Σύλλογος  Κέρκυρας

Ο Εμπορικός Σύλλογος  Κέρκυρας αναφέρει σε ανακοίνωση του πως σήμερα  θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 μμ  μέχρι τις 2:30μμ τα καταστήματα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση« ο πρόεδρος Γιάννης Αλέγρης και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας σε συνεχεία παρεμβάσεων άλλα και συναντήσεων στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τα επικείμενα φορολογικά μετρά αποφάσισε να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις την Τέταρτη 22/11/2023 συντασσόμενοι με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της Κέρκυρας. Καλούμε όλους του συναδέλφους Εμπόρους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ τα καταστήματα μας από τις 12.00μμ έως τις 14.30μμ. εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή μας. Είναι υποχρέωση μας να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο μας, άλλα και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις Κυβερνητικές επιλογές ,που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό , που στοχοποιείται ως φοροφυγάς ΑΔΙΚΑ. Για όλους εμάς το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας και αξιοπρέπειας.»

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου

Αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου πρότεινε να παραμείνουν  σήμερα  κλειστά τα μαγαζιά σ, με αφορμή τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Αυτό, προέκυψε σε τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της ΟΕΕΣΠ με τα συμβούλια των συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας. Η διάσκεψη έγινε για τη λήψη αποφάσεων και για συμμετοχή στις όποιες δράσεις τοπικού χαρακτήρα.

Τι ισχύει για τα μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 

Δεν έχει εκδώσουν κάποια ανακοίνωση ακόμα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και ο  Εμπορικός Σύλλογος  Θεσσαλονίκης  για το εάν καλέσουν για κλειστά καταστήματα τα μέλη τους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.