Quantcast
Κώστας Καραμανλής: Πώς θα λειτουργήσουν οι «έξυπνες γέφυρες» στην οικονομία - enikonomia.gr
share

Κώστας Καραμανλής: Πώς θα λειτουργήσουν οι «έξυπνες γέφυρες» στην οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για ένα μεγάλο και πρωτότυπο έργο, σε έναν τομέα που, σύμφωνα με όλες τις εμπειρίες των προηγούμενων ετών, πάσχει: την παρακολούθηση και συντήρηση των δημόσιων υποδομών. Πρόκειται για το έργο «Έξυπνες Γέφυρες» που έχει δρομολογήσει ο Κώστας Καραμανλής στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Οι «Έξυπνες Γέφυρες» αποτελούν δράση που προβλέπεται από στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αποτυπώνει τις κατευθυντήριες αρχές, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των συστημάτων, τους στρατηγικούς άξονες παρέμβασης, το μοντέλο διακυβέρνησης και υλοποίησης και το σύνολο των οριζόντιων και κάθετων παρεμβάσεων που θα υλοποιήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με έμφαση στην υλοποίηση και τα έργα και όχι απλώς σε μια θεωρητική προσέγγιση.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσα από αυτή τη δράση δρομολογεί αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας των γεφυρών στην Ελλάδα, με αιχμή τις σιδηροδρομικές, εισάγοντας ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου της κατάστασής τους. Με απόφαση που έχει υπογράψει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).

Πώς θα λειτουργήσουν

Το έργο αφορά στην “έξυπνη” παροχή υπηρεσιών συντήρησης των γεφυρών στην Ελλάδα. Το έργο απαιτεί την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων / οπτικών ινών μέτρησης φορτίου που θα καταγράφουν τη μετατόπιση των γεφυρών σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.
Αυτές οι πληροφορίες θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω ειδικών αλγορίθμων που θα υπολογίζουν την αντοχή των γεφυρών. Το έργο θα συνοδεύεται από σχετικές μελέτες από εξειδικευμένους μηχανικούς που θα τεκμηριώνουν και θα παρακολουθούν επιστημονικά τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Κώστα Καραμανλή, η υλοποίηση της επένδυσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. Το έργο θα υλοποιηθεί υπό την εποπτεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ήδη το ΤΕΕ ολοκλήρωσε τη διαβούλευση με αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς και ενσωματώνει παρατηρήσεις και σημειώσεις, καθώς πρόκειται για ένα καινοτόμο για την Ελλάδα έργο, ώστε στις επόμενες εβδομάδες το έργο να προκηρυχθεί και να υπάρξει ανάδοχος στις αρχές του 2023.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.