Quantcast
Κτηματολόγιο: Λήγει η "περίοδος χάριτος" - Έρχονται κλιμακωτά πρόστιμα - enikonomia.gr
share

Κτηματολόγιο: Λήγει η “περίοδος χάριτος” – Έρχονται κλιμακωτά πρόστιμα

δημοσιεύτηκε:

Τέλος στην «περίοδο χάριτος» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο, φέρνει η νέα χρονιά, καθώς στο πρώτο εξάμηνο θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Τα κλιμακωτά πρόστιμα θα είναι ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπήρξε από τους ιδιοκτήτες στην υποβολή των δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι όσο καθυστερούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μετά τη λήξη της σχετική προθεσμίας, τόσο μεγαλύτερα πρόστιμα θα πρέπει να πληρώσουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που καθυστερούν να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την περιουσία τους, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αν θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.

Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης δήλωσης, που τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώσουν τους επόμενους μήνες τα ακίνητά τους.

Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο της Κρήτης για 270.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις εμπρόθεσμης προσέλευσης των ιδιοκτητών μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το τι θα γίνει με τις πέντε συμβάσεις που έχουν μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων των αναδόχων. Αυτές οι πέντε συμβάσεις αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.