Quantcast
Logistics: Η συμβολή τους στο ελληνικό ΑΕΠ και οι νέες προκλήσεις - enikonomia.gr
share

Logistics: Η συμβολή τους στο ελληνικό ΑΕΠ και οι νέες προκλήσεις

δημοσιεύτηκε:

Τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας συμβούλων Nepa Economic Consulting δείχνουν ότι οι αποθήκες logistics (3rd Party Logistics), οι 4PL (υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω τρίτων),  οι μεταφορικές εταιρείες, οι εμπορευματικοί λιμένες, οι αεροπορικές εταιρείες cargo, οι εκτελωνιστικές και οι ναυτιλιακές, συνθέτουν το παζλ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics).

Παράλληλα επισημαίνεται πως  ο κλάδος συμμετέχει κατά 10% περίπου στο ελληνικό ΑΕΠ, με την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του να αγγίζει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Nepa Economic Consulting.

Ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας

Παρά το μεγάλο του μέγεθος, ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics), όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, δείχνει ότι διαθέτει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης των οικονομικών δεικτών του, ενώ οι επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξη των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διανομής όπως π.χ. Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιου Πεδίου, ο εκσυγχρονισμός των εμπορευματικών λιμένων, και τα νέα οδικά δίκτυα αναμένεται ότι θα δώσουν επιπλέον ώθηση και δυναμική στον κλάδο.

Η εταιρεία συμβούλων επισημαίνει ότι προσαρμοζόμενες στις νέες συνθήκες αλλά και στις διεθνής απαιτήσεις, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα θα πρέπει να είναι θωρακισμένες και ασφαλείς σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά τους στοιχεία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων επηρεάζει αρνητικά το cash flow και τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Δίνει επίσης έμφαση στη σημασία των outsourcing λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, που παρέχει και η ίδια η Nepa, μέσα από μοντέλα και διαδικασίες που εξελίσσονται διαρκώς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι υπηρεσίες αυτές οδηγούν σε ένα αποτελεσματικότερο μοντέλο λειτουργίας με περιορισμό ρίσκου, βελτιστοποίηση διαδικασιών, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και αυτοματοποιήσεων, ποιοτικότερη και άμεση πληροφόρηση για τη διοίκηση και τελικά σημαντική εξοικονόμηση κόστους, ενώ με τον σχεδιασμό της φορολογικής και λογιστικής στρατηγικής θωρακίζονται οι επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της εξέλιξη τους.

Η σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας θα αναδειχθεί σύμφωνα με πληροφορίες και σε συνέδριο που προετοιμάζεται από την περιφέρεια Αττικής, τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Ελευθέριο Κοσμόπουλο, με την συνδρομή της Νepa economic consulting και θα πραγματοποιηθεί στην Δυτική Αττική στις αρχές του 2023.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.