Quantcast
Μασουράκης: Επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για τον τουρισμό - enikonomia.gr
share

Μασουράκης: Επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για τον τουρισμό

δημοσιεύτηκε:

«Είχαμε σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίους 18 μήνες, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν αρχίσουν να βγαίνουν καλά νέα για την ελληνική οικονομία». Με τις φράσεις αυτές ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης περιγράφει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις προσδοκίες για την οικονομία, τονίζοντας ακόμη ότι «από τη στιγμή που θα αρχίσει να δημιουργείται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα η εντύπωση ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα, όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί. Όλα είναι θέμα προσδοκιών και εμπιστοσύνης».

Ο ίδιος αποδίδει τη μεταστροφή κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές ενώ θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχεια, την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους. «Με τα μνημόνια έχουν γίνει σοβαρές προσαρμογές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και έχουν αντιμετωπιστεί οι μακροοικονομικές ανισορροπίες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία θρυαλλίδα εμπιστοσύνης, και βεβαίως να τηρήσουμε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο. Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ξεκινήσει από το 2014 – 2015 και αποκτά μεγαλύτερη δυναμική όσο περνούν οι μήνες και απομακρύνεται η αβεβαιότητα», προσθέτει ο κ. Μασουράκης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ υπογραμμίζει ωστόσο την αντινομία, ότι ενώ η ανάκαμψη φαίνεται ήδη στον δείκτη οικονομικού κλίματος, που καταγράφει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, δεν φαίνεται στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. «Οι καταναλωτές, αν και δεν φοβούνται πλέον για την απασχόληση όσο φοβόντουσαν πριν από ένα ή δύο χρόνια, όμως δεν βλέπουν να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους. Όταν θα αρχίσουν να βρίσκουν δουλειές με καλύτερες αποδοχές και όχι με αδήλωτη εργασία, τότε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα αρχίσει να κάνει άλματα», εκτιμά ο κ. Μασουράκης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε μικρή βελτίωση, (στις 94 μονάδες από 93,2 τον προηγούμενο μήνα), ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές, καθώς και στη θετική τάση που διαμορφώνεται στις υπηρεσίες. Παράλληλα, η βελτίωση των προσδοκιών των νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας συνέβαλε στην οριακή άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -68,8 μονάδες από -69,7 τον προηγούμενο μήνα).

Επί της ουσίας ο ΣΕΒ καταγράφει μια σειρά εξελίξεων στους οικονομικούς δείκτες που υποδηλώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Αναλυτικά:

-Η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάιο του 2017 (+4,3%), έπειτα από την υποχώρηση του Απριλίου (-1,6%). Στο πρώτο πεντάμηνο, η παραγωγή στη μεταποίηση χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωσε άνοδο (+3,3%), με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται ανοδικά, ιδίως τα βασικά μέταλλα (+29,3%), τα φάρμακα (+12,9%) και την κατασκευή Η/Υ (26,6%).

-Οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή παρουσίασαν θεαματική άνοδο τον Μάιο του 2017 (+19,8%, έναντι υποχώρησης -5,8% τον Μάιο του 2016) ανακτώντας τη δυναμική τους, έπειτα από την εξασθένιση του Απριλίου (-5,1%). Συνολικά, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2017 οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα εμφανίζουν άνοδο +6,6%, με τις περισσότερες μεγάλες κατηγορίες προϊόντων να κινούνται ανοδικά, εκτός από τα ποτά/καπνό (-13,6%), το λάδι (-17,4%) και τα μηχανήματα (-2%).

-Ο όγκος λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων, έπειτα από άνοδο +2,4% το 1ο τρίμηνο του 2017, συνέχισε να κινείται σε θετικό έδαφος και τον Απρίλιο του 2017 (+2,6%), γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και οι εορτές του Πάσχα, με τις πωλήσεις στις περισσότερες κατηγορίες καταστημάτων να σημειώνουν αύξηση, ιδίως τα σούπερ-μάρκετ (+3,3%) και γενικότερα τα καταστήματα ειδών διατροφής (+2,7%).

-Οι θετικές προσδοκίες για τον τουρισμό επιβεβαιώνονται καθώς πλησιάζει η κορύφωση της τουριστική περιόδου, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν άνοδο των αφίξεων και των εισπράξεων τον Απρίλιο του 2017 (+12% και +11,3% αντίστοιχα). Θετικά είναι επίσης τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση τον Μάιο του 2017, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ οι διεθνείς αφίξεις στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας αυξήθηκαν κατά +6,6%.

-Κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές παρουσίασε αύξηση (+8,6%, έναντι μείωσης -8,1% το 1ο τρίμηνο του 2016), για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα ο κύκλος εργασιών στους περισσότερους κλάδους υπηρεσιών ενισχύθηκε.

-Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να υποχωρεί τον Απρίλιο του 2017 (21,7% από 22% τον προηγούμενο μήνα και 23,6% τον Απρίλιο του 2016). Παράλληλα οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά +21,5% και ανήλθαν σε 18,6 χιλ. το 1ο τρίμηνο του 2017, ενώ τον Μάιο του 2017 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε στους 913,5 χιλ. από 970,3 χιλ. τον προηγούμενο μήνα. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ένα αξιοσημείωτο ισοζύγιο καθαρών θέσεων εργασίας το 1ο εξάμηνο του 2017 (+256 χιλ. θέσεις), αν και ένας μεγάλος αριθμός των νέων συμβάσεων εξακολουθεί να αφορά σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ωστόσο και αρνητικές εξελίξεις τις οποίες αποδίδει στη γενικότερη αβεβαιότητα και τη δημοσιονομική συμπίεση των εισοδημάτων. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

-Στην προσθήκη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ύψους 717 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2017, με θετική ωστόσο εξέλιξη τη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε σύγκριση με τον Μάιο του 2016 (1,3 δισ.).

-Στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων («κόκκινα δάνεια»), το ύψος των οποίων, υποχώρησε μεν κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 (στα 105,1 δισ. ή 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων, από 106 δισ. περίπου στο τέλος του 2016), ωστόσο η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε διαγραφές δανείων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.