Quantcast
Με κρατικά δάνεια η πρόσθετη χρηματοδότηση του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης Τραπεζών - enikonomia.gr
share

Με κρατικά δάνεια η πρόσθετη χρηματοδότηση του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης Τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Η χρηματοδοτική κάλυψη του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και Εκκαθάρισης (Single Resolution Fund, SRF) της Ευρωζώνης, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2016, θα γίνεται πιθανότατα και μέσω πιστωτικών γραμμών που πρέπει να ανοίξουν οι χώρες – μέλη, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Το SRF, το οποίο βασίζεται κατ’ αρχήν σε εισφορές των τραπεζών για να μπορεί να αντιμετωπίζει το κόστος εξυγίανσης ή εκκαθάρισης μεγάλων τραπεζών που αντιμετωπίζουν συνθήκες χρεοκοπίας, μπορεί να χρειασθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Και αυτό, γιατί οι εισφορές των τραπεζών θα αυξάνονται σταδιακά και σε βάθος μίας δεκαετίας για να φθάσουν στο προβλεπόμενο ύψος των 55 δις ευρώ, έχοντας έτσι μία σχετική άνεση να καλύπτουν τις ανάγκες εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. 

Στη σύνοδο του Ecofin που έγινε στο Λουξεμβούργο τον Αύγουστο, οι υπουργοί Οικονομικών συνέκλιναν σε μία χρηαμτοδοτική λύση, σε περίπτωση που το SRF χρειασθεί πρόσθετα κεφάλαια για την εκκαθάριση τραπεζών, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι εθνικές πιστωτικές γραμμές αποτελούν τον πιθανότερο τρόπο για την παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης στο Ενιαίο Ταμείο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. To Ecofin θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό και την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του 2015, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.