Quantcast
Μείωση φόρων: Τι λέει ο Μητσοτάκης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Μείωση φόρων: Τι λέει ο Μητσοτάκης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Για την πρόταση νόμου περί μειώσεων φόρων που κατέθεσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΕΡΤ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση για μειώσεις φόρων παντού. Επειδή κατέθεσε πρόταση νόμου αυτή θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο. Το Γενικό Λογιστήριο θα την κοστολογήσει. Για να δούμε λοιπόν πόσα κοστίζουν όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πω με πολύ απλά λόγια: λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην χώρα. Δεν πρόκειται να ξανά ζήσουμε περιβάλλον δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης με κυβέρνηση της ΝΔ και με εμένα πρωθυπουργό. Το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού που οδήγησε την χώρα σε χρεοκοπία. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δεν μπορεί να κρυφτεί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν μπορούν να κοπούν επιδόματα προκειμένου να μειωθούν οι φόροι όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.  «Ποια επιδόματα; Να μας πει. Δεν λέει αυτό. Ποια επιδόματα; Το επίδομα γέννας να το κόψουμε; Αυτό ήταν 2.300 ευρώ θυμίζω. Επιδόματα τέκνων;  Να τα κόψουμε; Να κόψουμε τα γεύματα που δίνουμε στα σχολεία;», απάντησε και διερωτήθηκε «ποια επιδόματα να κόψουμε;»

«Να έρθει να μας το πει η αντιπολίτευση. Εάν θέλει να κόψουμε στοχευμένα επιδόματα τα οποία δίνουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια να έχει το θάρρος να το πει. Δεν νοείται σήμερα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής αυστηρότητας από την Ευρώπη να συζητούμε για οποιαδήποτε περικοπή φόρων, εάν δεν μας πει η αντιπολίτευση ποιους άλλους φόρους θα αυξήσει ή ποιες θα δαπάνες θα περικόψει. Και τώρα θα έλεγα μας έκαναν τη χάρη να καταθέσουν πρόταση νόμου. Αυτή η πρόταση νόμου θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο, θα κοστολογηθεί για να δούμε όλοι το επίπεδο – το μέγεθος  του λαϊκισμού, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, που εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν ειδικό στα θέματα της οικονομίας,  αλλά στα θέματα των δημόσιων οικονομικών, προφανώς φαίνεται να μην έχει ιδέα του τι προτείνει ή εάν έχει ιδέα τότε είναι παντελώς ανεύθυνος», είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Μειώσεις φόρων: Τι αναφέρει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται πως στην πρόταση Νόμου για το Φορολογικό  που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ.

Το Σχέδιο Νόμου με τίτλο: «Για μία σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία εισοδημάτων φυσικών-νομικών προσώπων και ιδιοκτησίας ακινήτων. Ελάφρυνση των εισφορών με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των νοικοκυριών και των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, σε πορεία πραγματικής σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου και των όρων του επιχειρείν στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Άρθρο 1: Νέοι φορολογικοί συντελεστές για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων (μισθοί , συντάξεις, αγροτικά εισοδήματα, αυτοαπασχολουμένων, από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπεραξίας από μεταβίβαση κεφαλαίου κοκ).

Άρθρο 2 – 3: Αφορολόγητο όριο έως 10.000 για φυσικά πρόσωπα μονοπρόσωπων νοικοκυριών και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες).

Άρθρο 4: Σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενους και συγκεκριμένα:

  • 30% επιπλέον της τρέχουσας μείωσης (60% αντί 30%) σε περιουσίες αξίας έως 60 χιλιάδες ευρώ για το 59% των φορολογούμενων (3,48 εκατομμύρια άτομα)
  • 20% επιπλέον της τρέχουσας μείωσης (50% αντί 30%) σε σχέση με το 2018) σε περιουσίες αξίας 60-100 χιλιάδες ευρώ για το 17,8% των φορολογούμενων (1,050 εκατ. άτομα)
  • 15% επιπλέον της τρέχουσας μείωσης (40% αντί 25%) σε περιουσίες αξίας έως 100- 150 χιλιάδες ευρώ για το 10% φορολογούμενων (588 χιλιάδες άτομα)
  • 15% επιπλέον της τρέχουσας μείωσης (35% αντί 20%) σε περιουσίες αξίας έως 150-200 χιλιάδες ευρώ (4,8% του συνόλου ή 281 χιλιάδες άτομα)
  • 15% και 10% της τρέχουσας μείωσης (30% αντί 15% και 10%) σε σχέση με το 2018) σε περιουσίες αξίας 200-500 χιλιάδες (περίπου 6,7% του συνόλου ή περίπου 393 χιλιάδες άτομα)

Άρθρο 5: Θέσπιση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Άρθρο 6: Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών των νομικών προσώπων από 22% σε 17% για κέρδη ως 220.000€, ενώ για εταιρικά κέρδη μεγαλύτερα των 220.000€, θα εφαρμόζεται συντελεστής φορολόγησης κερδών νομικών προσώπων ίσος με 24%. Η ρύθμιση επιφέρει ελάφρυνση του φορολογικού βάρους στην συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (97%) που δραστηριοποιούνται στην χώρα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άρθρο 7 και 8: Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Άρθρο 9: Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από μισθώματα ως 12.000 € από το 15% που εφαρμόζεται σήμερα, στο 5%.

Άρθρο 10: Κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων φυσικών προσώπων από το 5% που ισχύει σήμερα και ενσωμάτωση των εισοδημάτων από μερίσματα στην προοδευτική κλίμακα φορολόγησης μισθών και συντάξεων.

Άρθρο 11: Υπαγωγή του φόρου υπεραξίας στην προοδευτική κλίμακα εισοδημάτων.

Άρθρο 12: Ρύθμιση ύψους και τρόπου απόδοσης παρακρατούμενων φόρων μερισμάτων με την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης.

Άρθρο 13: Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Άρθρο 14: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες κατανέμονται εξίσου μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.. Η ρύθμιση θα επιφέρει αύξηση του μισθού και μείωση του εργοδοτικού κόστους

Άρθρο 15: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.