Quantcast
Μείωση των αποζημιώσεων των ηλεκτροπαραγωγών ζητάει η τρόικα - enikonomia.gr
share

Μείωση των αποζημιώσεων των ηλεκτροπαραγωγών ζητάει η τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Aπορρίπτει η τρόικα  όλες τις ελληνικές προτάσεις  για τις  κρίσιμες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού ενώ ζητάει να μειωθούν οι αποζημιώσεις στους ηλεκτροπαραγωγούς.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” η  τρόικα διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα τα ποσά που καταβάλλονται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες) είναι εξαιρετικά υψηλά και έθεσε από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο θέμα αναπροσαρμογής του μηχανισμού βάσει του οποίου δίδεται το οικονομικό αντάλλαγμα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για τη δυνατότητά τους να παρέχουν επάρκεια και ευελιξία στο σύστημα.

Η ΡΑΕ προχώρησε σε μια πρώτη αναπροσαρμογή αυτού του μηχανισμού, προσωρινού χαρακτήρα, που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2013 με ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, ημερομηνία που θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ ο νέος μηχανισμός που θα είναι συμβατός με την Ε.Ε. και θα έχει την έγκριση της τρόικας.

 

Να φτάνει το 50% η μείωση στους ηλεκτροπαραγωγούς

Η τρόικα κρίνει ότι δεν χρειάζεται μηχανισμός που να αποζημιώνει μονάδες για διασφάλιση διαθεσιμότητας ισχύος, αφού η χώρα βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης και υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος, αναγνωρίζει, ωστόσο, την ανάγκη αποζημιώσεων για τις μονάδες (φυσικού αερίου) που προσφέρουν ευελιξία στο σύστημα.

Ετσι, ζητάει μείωση των αποζημιώσεων πάνω από 50%. Με το υφιστάμενο σύστημα διατίθενται περίπου 570 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τέτοιου είδους αποζημιώσεις μέσω των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) εκ των οποίων τα 390 στη ΔΕΗ και τα 180 εκατ. ευρώ στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς.

Με την πρόταση της ΡΑΕ, τα 570 εκατ. ευρώ μειώνονται περίπου στα 450 εκατ., εκ των οποίων τα 300 εκατ. προορίζονται για τη ΔΕΗ και τα 150 εκατ. για τους ανεξάρτητους. Η τρόικα προτείνει συνολικό κόστος 270 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας σημαντικά τις αποζημιώσεις και για τα δύο μέρη της αγοράς.

Οι πιέσεις της τρόικας έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, εκπρόσωποι των οποίων τονίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τις μονάδες σε «λουκέτο» και θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα ευστάθειας στο σύστημα, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν είναι λυμένο το θέμα της επάρκειας. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.