Quantcast
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μειώνεται από σήμερα το "χαρτοβασίλειο" της γραφειοκρατίας- Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μειώνεται από σήμερα το “χαρτοβασίλειο” της γραφειοκρατίας- Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Μειώνεται περαιτέρω από σήμερα το “χαρτοβασίλειο” της γραφειοκρατίας για τους φορολογούμενους που μεταβιβάζουν ακίνητα καθώς καταργούνται ορισμένα πιστοποιητικά και προστίθενται νέες υπηρεσίες στην  πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myPROPERTY”

Όπως γνωστοποίησε η ΑΑΔΕ με ανακοίνωση της, από την Τρίτη 16 Μαΐου η διαδικασία για την ολοκλήρωση των  μεταβιβάσεων ακινήτων γίνεται πιο εύκολη καθώς η πλατφόρμα myPROPERTY εμπλουτίζεται με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και των συμβολαιογράφων. Πρόκειται για περιπτώσεις, όπως: τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που γίνονται μετά από προσύμφωνο, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.

Οι αποφάσεις 

Αναλυτικά, δύο νέες Αποφάσεις της ΑΑΔΕ, προσφέρουν σήμερα Τρίτη, 16 Μαΐου:

  •  Επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από τους συμβολαιογράφους, όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από προσύμφωνο. Προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο.
  • Κατάργηση του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του ν. 2961/2001 στις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής που εκδίδονται μέσω του myPROPERTY, όταν από αυτές δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί. Αντί αυτού, χρησιμοποιείται η ψηφιακή δήλωση, η οποία αντλείται από την πλατφόρμα myPROPERTY, συνοδευόμενη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως όλες οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν την 1η Ιανουαρίου 2008 παραγράφονται.

Επίσης επισημαίνεται πως καμία ενέργεια δεν γίνεται από τις Δ.Ο.Υ. για τις υποθέσεις αυτές, εάν τυχόν εκκρεμούν στις εφορίες  δηλώσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) φόρου κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, οι οποίες κατά την 28 Μαρτίου 2023 δεν έχουν διεκπεραιωθεί και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης.  Ωστόσο οι σχετικές δηλώσεις τίθενται στο αρχείο

Ακόμη, για τις υποθέσεις αυτές, από την 28η Μαρτίου 2023, δεν μπορεί να εκδοθεί εντολή ελέγχου ή να διενεργηθεί έλεγχος ή να κοινοποιηθούν πράξεις προσδιορισμού φόρου, ενώ οι υποθέσεις που τυχόν εκκρεμούν για φορολογικό έλεγχο τίθενται στο αρχείο.

Αλλάζει ο τρόπος εξαγωγής των στοιχείων που δημοσιεύονται στην εφαρμογή «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων»

Αλλάζει ο τρόπος εξαγωγής των στοιχείων που δημοσιεύονται στην εφαρμογή «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων» που είναι αναρτημένη στην ενότητα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» του διαδικτυακού ιστότοπου του υπουργείου Οικονομικών (www.minfin.gr)

Αυτό  γίνεται  με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Μάλιστα οι  ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους μαζική εξαγωγή ανά έτος όλων των στοιχείων του Μητρώου, σε αρχεία λογιστικών φύλλων με όλα τα διαθέσιμα στην εφαρμογή πεδία (Νομαρχία, Δήμος, κατηγορία ακινήτου κ.λπ.). Ο χρήστης μπορεί να μεταφορτώσει τα αρχεία στον υπολογιστή του, να τα ανοίξει με το αντίστοιχο πρόγραμμα και να φιλτράρει τα δεδομένα με βάση οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα πεδία. Η ενημέρωση του σχετικού αρχείου εκάστου τρέχοντος έτους θα γίνεται σε μηνιαία βάση.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.