Quantcast
Ενισχύσεις γεωργών και de minimis: Δύο νέες ΚΥΑ για τα ποσά και τους δικαιούχους - enikonomia.gr
share

Ενισχύσεις γεωργών και de minimis: Δύο νέες ΚΥΑ για τα ποσά και τους δικαιούχους

δημοσιεύτηκε:

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση των ποσών των ενισχύσεων  σε συγκεκριμένες κατηγορίες γεωργών.

Οι ενισχύσεις αφορούν το έτος 2022 και δοθούν σε όσους δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, των αχλαδιών, του  καπνού, του κρόκου, των σπαραγγιών αλλά και του μελιού και οι ενισχύσεις είναι για το έτος 2022.

Οι επαγγελματίες παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας θα λάβουν ενίσχυση 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Όσοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών θα ενισχυθούν με 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος της ενίσχυσης για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες ανέρχεται στο 50% του παραπάνω ποσού.

Οι αγρότες που καλλιεργούν κρόκο πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η ενίσχυση στα σπαράγγια ορίστηκε σε 200 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οι παραγωγοί καπνού, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού, θα λάβουν ενίσχυση 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Μάλιστα οι  γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022, θα λάβουν ενίσχυση 8 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.

Το ΦΕΚ

Μεταξύ άλλων η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ για τις ενισχύσεις  αναφέρει τα εξής

Οι δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι παραγωγοί αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού σε όλη την Επικράτεια.

2. α) Οι δικαιούχοι δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 5000/2022 (Α’ 226).

β) Οι ενισχύσεις βάσει της παρούσας δεν χορηγούνται σε επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

i) πρόσωπα οντότητες ή φορείς στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ και που κατονομάζονται ρητά στις νομικές πράξεις που επιβάλλουν τις εν λόγω κυρώσεις·

ii) επιχειρήσεις που ανήκουν σε ή ελέγχονται από πρόσωπα, οντότητες ή φορείς έναντι των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ ή

iii) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανικούς κλάδους έναντι των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, στο βαθμό που η ενίσχυση αυτή θα υπονόμευε τους στόχους των σχετικών κυρώσεων.

Όροι και ύψος της ενίσχυσης

1. Δικαιούχοι της ενίσχυσης για την παρούσα απόφαση ορίζονται:

α) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών σε αγροτεμάχια αχλαδιάς σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα  παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία αχλαδιού και διατηρούν τουλάχιστον ένα  στρέμμα καλλιέργειας
ανά ποικιλία.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

β) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καπνού σε αγροτεμάχια καπνού σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα  στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

γ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρόκου, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, σε αγροτεμάχια με καλλιέργεια κρόκου σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα  στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

δ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπαραγγιού σε αγροτεμάχια με καλλιέργεια σπαραγγιού σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα  στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ενίσχυση για αγροτεμάχια με μη παραγωγικά σπαράγγια.

ε) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, σε αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή κορινθιακής σταφίδας σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν αμπελώνες μεγαλύτερους των τριών ετών και διατηρούν τουλάχιστον ένα  στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

στ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. 140/106513/16-4-2021 (Β’ 1560) απόφαση της
Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ισχύει.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 8 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.

2. Όσοι από τους δικαιούχους της παρ. 1 είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» για το έτος 2022, από 01-01-2022 έως και την 17.01.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης της παρ. 1. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι της παρ. 1 λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης της παρ. 1.

3. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 5035/2023.

4. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης (αιτούσα και συνδεδεμένες αυτής) στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενο με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση βάσει του Τμήματος 2.1 του Προσωρινού Πλαισίου για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό την στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια
της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία, όπως ισχύει από οποιαδήποτε πηγή, δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά πάσα στιγμή τις 250.000  ευρώ. Στο ποσό των 250.000  ευρώ περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.

5. Όταν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός τομείς στους οποίους ισχύουν διαφορετικά μέγιστα ποσά σύμφωνα με το Τμήμα 2.1 του Προσωρινού Πλαισίου διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα, όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο και δεν σημειώνεται υπέρβαση του μέγιστου συνολικού ποσού ανά ενιαία επιχείρηση.

6. Για κάθε μεμονωμένη ενίσχυση άνω των 10.000 ευρώ  που χορηγείται βάσει της παρούσας, η Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του ΥΠΑΑΤ δημοσιεύει πληροφορίες στο εργαλείο ΤΠ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΤΑΜ) εντός 12 μηνών. Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν να τηρήσουν και όλες τις άλλες υποχρεώσεις δημοσιότητας του Τμήματος 3 του Προσωρινού Πλαισίου.

7. Ως «ενιαία επιχείρηση» λογίζονται όλες οι επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, ήτοι οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες σχέσεις μεταξύ τους:

α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης

β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης

γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκεί κυριαρχική επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού αυτής της τελευταίας

δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν οποιαδήποτε από τις σχέσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως δ) του ανωτέρω εδαφίου μέσω μίας ή περισσότερων άλλων επιχειρήσεων ή μέσω οποιουδήποτε από τους επενδυτές που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία 2003/361/ΕΚ Σύστασης θεωρούνται συνδεδεμένες.

Οι επιχειρήσεις που διατηρούν μια από τις εν λόγω σχέσεις μέσω φυσικού προσώπου ή ομάδας φυσικών προσώπων που ενεργούν από κοινού θεωρούνται επίσης συνδεδεμένες επιχειρήσεις, εφόσον ασκούν το σύνολο ή τμήμα των δραστηριοτήτων τους στην ίδια αγορά ή σε όμορες αγορές.

Διαβάστε ολόκληρη την ΚΥΑ εδώ

Έρχονται τα de minimis για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, της Δ. Αχαΐας και της Ηλείας

 

Στο ΦΕΚ  δημοσιεύθηκε η απόφαση για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας όπως γνωστοποίησε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Αναφορικά με τις περιοχές που έχουν εξαιρεθεί από τις ενισχύσεις για την αμπελοκαλλιέργεια οινοσταφύλων, η Ένωση υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενίσχυσής τους «δεδομένου και του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο ελληνικό πρόγραμμα 31 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των αγροτικών παραγωγών στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται:

  • Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα  στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού σε ωρίμανση ανά ποικιλία.
  • Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση στην Π.Ε. Κορινθίας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) Τεύχος B’ 3129/11.05.2023 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 33475 ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού σε ωρίμανση ανά ποικιλία.
  • Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» στην Π.Ε. Ηλείας και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και διατηρούν τουλάχιστον ένα  στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού για παραγωγή οίνου, ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» σε ωρίμανση.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:

α) για τους δικαιούχους της περ. α της παρ. 1, σε 90 ευρώ/στρέμμα, για τους δικαιούχους της περ. β της παρ. 1, σε 130 ευρώ/στρέμμα, και για τους δικαιούχους της περ. γ της παρ. 1, σε 90 ευρώ/στρέμμα.

Σημειώνεται ότι όσοι από τους δικαιούχους των περ. α), β) και γ) της παρ. 1 είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπ.Α.Α.Τ με την ιδιότητα του “επαγγελματία αγρότη” για το έτος 2022 από 01.01.2022 έως την 13.03.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι των περ. α), β) και γ) της παρ. 1, λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης κατά περίπτωση

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.