Quantcast
Τουρκία: Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, σε χαμηλό 2 μηνών η λίρα - Τι λένε οι αναλυτές - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, σε χαμηλό 2 μηνών η λίρα – Τι λένε οι αναλυτές

δημοσιεύτηκε:

Τα χθεσινά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία “πάγωσαν” σήμερα τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης  ενώ η λίρα έκανε βουτιά.

Ο βασικός δείκτης κατέγραψε πτώση 6,38% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται πως δυο διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αναμετρηθούν στη διεξαγωγή δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, την 28η Μαΐου.

Στο θέμα των εκλογών αναφέρθηκε και ο αναλυτής Hasnain Malik, επικεφαλής της  Tellimer, Hasnain Malik . Είναι πολύ μεγάλη απογοήτευση για τους επενδυτές που οι πολίτες δίνουν τις ελπίδες τους στο να βγει νικητής των δεύτερων εκλογών ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που θα εφαρμόσει την  ” ορθόδοξη οικονομική πολιτική ” όπως έχει δεσμευθεί, είπε ο αναλυτής Hasnain Malik, επικεφαλής της  Tellimer, Hasnain Malik, σύμφωνα με το www.brecorder.com

Η εντολή για τη διακοπή των συναλλαγών εκδόθηκε στις 09:55 (ώρα Ελλάδας), αμέσως αφού είχαν αρχίσει την ίδια ώρα οι συναλλαγές που διεξάγονται πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Οι συναλλαγές πρόκειται να επαναληφθούν στις 10:30 (ώρα Ελλάδας). Ο δείκτης του τραπεζικού τομέα είχε σημειώσει πτώση κατά 9,54% όταν διακόπηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Σε χαμηλό 2 μηνών η λίρα – Οι προβλέψεις αναλυτών 

Σύμφωνα με το www.brecorder.com, η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε σήμερα κοντά στο χαμηλότερο των 2 τελευταίων μηνών. Η λίρα βρισκόταν στις 19,65 έναντι του δολαρίου στις 06: 55 ( GMT), αφού έφτασε τις 19,70 στις προηγούμενες συναλλαγές. Η τιμή αυτή είναι πιο χαμηλή και από το επίπεδο των 19,80 που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2023, ύστερα από τους φονικούς σεισμοί που είχε καταγράψει η χώρα.

Τις προβλέψεις τους για το πώς θα κινηθεί η λίρα το επόμενο διάστημα έκαναν οι αναλυτές.  Σύμφωνα με τους αναλυτές, η λίρα αναμένεται να κατρακυλήσει στον απόηχο των εκλογών ύστερα από χρόνια οικονομικής ανισορροπίας και ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. Η JPMorgan εκτίμησε πως η λίρα θα μπορούσε να ανέλθει στα επίπεδα μεταξύ 24 και 25 ανά δολάριο. Ενώ η Goldman Sachs ανέφερε πρόσφατα πως, σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, η λίρα θα αποδυναμωθεί κατά 50% τους επόμενους 10 μήνες.

Σημειώνεται δε πως  η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 5% από την αρχή του έτους και πως έχει χάσει σχεδόν το 95% της αξίας της κατά τη τελευταία μιάμιση δεκαετία λόγω το ότι οι  οικονομικές πολιτικές  της Τουρκίας  έφεραν ύφεση στη χώρα, εκτόξευση πληθυσμού αλλά και αναταραχές στην αγορά συναλλάγματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.