Quantcast
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Νέες διευκρινίσεις Κυρανάκη για την εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου -Τι είπε για το Κτηματολόγιο - enikonomia.gr
share

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Νέες διευκρινίσεις Κυρανάκη για την εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου -Τι είπε για το Κτηματολόγιο

δημοσιεύτηκε:

Νέες διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το «ψηφιακό συμβόλαιο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων έδωσε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Στούντιο με Θέα» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μία μέρα μετά τη συμφωνία κυβέρνησης -συμβολαιογράφων.

Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης στο ψηφιακό συμβόλαιο «συλλέγονται όλα τα έντυπα, πχ, ότι είσαι φορολογικά ενήμερος, θα γίνεται με ένα τικ» και συμπλήρωσε πως, «ό,τι είναι κτηματολόγιο, δεν θα χρειάζεται να το βρει ο πολίτης, θα γίνεται εσωσυστηματικά». Η καινοτομία είναι στο ότι, «κλειδώνεις» το ακίνητο με έναν μοναδικό αριθμό και δεν μπορεί να είναι σε άλλο ακίνητο», όπως ανέφερε ο  υφυπουργός. «Στο τελικό βήμα, το συμβόλαιο το λαμβάνουμε σε ψηφιακή μορφή. Καταργούνται τρία γραφειοκρατικά βήματα και δεν υπάρχουν υπογραφές». Για το χρόνο εφαρμογής και καθιέρωσής του, απάντησε ότι, «θα υπάρχει ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής» και αργότερα θα μπορεί να ισχύσει το ψηφιακό συμβόλαιο και για «γονική παροχή και για κληρονομιά». Όπως εξήγησε, «η μόνη φυσική παρουσία θα είναι για να διαπιστώσει ο συμβολαιογράφος ότι δεν απειλείται».

Ο ψηφιακός φάκελος  μεταβίβασης ακινήτου

Υπενθυμίζεται πως χθες τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης μαζί με την συντονιστική Επιτροπή συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδος αποφάσισαν  πως από την 1η Ιανουαρίου 2024  το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας θα χρησιμοποιούν πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, προκειμένου να εκκινούν κάθε αγοραπωλησία που μπορεί να υπαχθεί σε αυτόν, να συγκεντρώνουν σε ένα σημείο το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά και να υποβάλλουν ψηφιακά τα αντίγραφα των συμβολαίων που καταρτίζουν προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν τροποποιεί τον τρόπο κατάρτισης των συμβολαιογραφικών πράξεων, τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου που αφορούν στον τρόπο κτήσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών, όπως αυτές ορίζονται στο κείμενο του Αστικού Κώδικα και στους ειδικούς νόμους.

Η νέα διαδικασία θα περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Εκκίνηση συναλλαγής αποκλειστικά από τον συμβολαιογράφο: Η συναλλαγή εκκινεί με την καταχώρηση στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης των προς συναλλαγή ΚΑΕΚ και της πρόσκλησης σε συμβαλλόμενα μέρη, μέσω gov.gr. Κατά την εκκίνηση της συναλλαγής τα ΚΑΕΚ «κλειδώνουν» ώστε να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα καμία άλλη συναλλαγή για τα ίδια ακίνητα μέχρι την ολοκλήρωσή της παρούσας.
  • Άντληση Δικαιολογητικών με διαλειτουργικότητα: Μετά τη λήψη των απαραίτητων εξουσιοδοτήσεων, ο συμβολαιογράφος αντλεί μέσω του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά από ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΤΕΕ, Κτηματολόγιο.
  • Υπογραφή Συμβολαίου: Ο συμβολαιογράφος αναρτά το επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου του σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή, υπογεγραμμένο με δική του ηλεκτρονική υπογραφή.

Ο τρόπος που τηρεί το αρχείο του ο συμβολαιογράφος καθώς και ο έλεγχος της δικαιοπρακτικής ικανότητας των συμβαλλομένων είναι ζητήματα στα οποία δεν επεμβαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εξακολουθούν να ρυθμίζονται από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Οι τρόποι ψηφιακής ανάρτησης είναι οι ακόλουθοι:

α) Μεταφόρτωση ανοικτού (αναγνώσιμου) αρχείου pdf, συνοδευόμενου με αρχείο τύπου json ή xml που περιέχει τα στοιχεία της συναλλαγής. Δεν γίνονται αποδεκτά αρχεία με χειρόγραφες παραπομπές και σαρωμένα αρχεία.

β) Χρήση εξωτερικής εφαρμογής που ο συμβολαιογράφος χρησιμοποιεί ήδη. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για αυτό το σκοπό έχει αναπτύξει και παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε εταιρείες λογισμικού, οδηγό διασύνδεσης και ειδική διεπαφή (API).

Ψηφιακή υποβολή και πληρωμή τελών στο Κτηματολόγιο

Η υποβολή του φακέλου προς μεταγραφή στο Κτηματολόγιο πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής στο τελευταίο βήμα της διαδικασίας, όπου παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής τελών από τον αγοραστή με χρήση κάρτας ή μέσω κωδικού τραπέζης.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεσμεύεται για την πραγματοποίηση της μεταγραφής σε μια ημέρα, εφόσον χρησιμοποιείται η εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων. Στην περίπτωση που προκύπτουν ζητήματα ακυρότητας, δεσμεύεται για απάντηση στον αγοραστή εντός αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.

Νέα συνέλευση για την άρση της αποχής των συμβολαιογράφων

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε αν θα συνεχιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα τους. Ο ίδιος απάντησε πως δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό, πέραν του ότι, «συμφωνήσαμε με δημόσιες δηλώσεις, θα κάνουν την Πέμπτη συνέλευση για την άρση της αποχής». «Υπήρχε μία πλατφόρμα που δημιούργησε φοβίες αδικαιολόγητα» είπε για τη διστακτικότητα των συμβολαιογράφων,

Τι είπε για το Κτηματολόγιο

Τέλος σε ερώτημα σχετικά με τις περιοχές που δεν είναι ακόμα στο Κτηματολόγιο, απάντησε ότι, θα δοθεί μια τελευταία παράταση, ενώ είπε πως, «αρχές του χρόνου θα φτιάξουμε διαδραστικό χάρτη για τον εντοπισμό του ακινήτου σου και τις υποχρεώσεις».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.