Quantcast
Μισθοί: Έρχονται ανακοινώσεις για τις αυξήσεις - Τι είπε ο Σταϊκούρας - enikonomia.gr
share

Μισθοί: Έρχονται ανακοινώσεις για τις αυξήσεις – Τι είπε ο Σταϊκούρας

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα των αυξήσεων των μισθών μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο ραδιοφωνικό σταθμό στα  «Παραπολιτικά».

«Ο δημόσιος υπάλληλος έχει δει ήδη αύξηση, τον Ιανουάριο του ’23 καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης. Ωφέλεια  για το δημόσιο 200 εκατ. ευρώ, οι δημόσιοι υπάλληλοι κράτησαν στο πορτοφόλι τους 200 εκατ. ευρώ. Καταργήθηκε η εισφορά του 1% των δημοσίων υπαλλήλων στο ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, αυτό είναι 80 εκατ. ευρώ έχουμε αυξήσει κατά 10% μόνιμα τις απολαβές στους γιατρούς, έχουμε αυξήσει το μισθολόγιο μόνιμα στους ενστόλους και έχουμε πει ότι από 01/01/24 θα υπάρξει μια παρέμβαση που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το επόμενο χρονικό διάστημα και θα την τρέξουμε μετά τις εκλογές.

Προφανώς θα ανακοινώσουμε εν μέρει κάποια πράγματα προ των εκλογών και η ουσιαστική δουλειά θα γίνει μετά τις εκλογές έτσι ώστε από 01/01/24 να υπάρξει μια επιπλέον αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους 500 εκατ. ευρώ. Η ουσία είναι ότι 01/01/24 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μια μόνιμη αύξηση, υφιστάμενη ήδη και νέα, 1 δισ. ευρώ . Στον ιδιωτικό τομέα ήδη έχει υπάρξει αύξηση των μισθών κατά 12,4% την προηγούμενη τετραετία και αυτοί οι μισθοί θα αυξηθούν πάλι με τις εξής παρεμβάσεις:

  • Πρώτον αύξηση του κατώτατου μισθού, αφορά 585 χιλιάδες εργαζόμενους είναι 20%. 10% από αυτό το μήνα αυτό είναι πολύ πάνω από το ύψος του εκτιμώμενου πληθωρισμού που εκτιμάτε στο 4,5%.
  • Δεύτερον έχουμε μειώσει ασφαλιστικές εισφορές και έχουμε πει ότι πρόθεσή μας αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είναι να μειώσουμε περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι ωφέλεια για τους εργαζόμενους.
  • Και τρίτον καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο μόνιμα που είναι άλλα 700 εκατ. ευρώ  βοήθεια στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε ο υπουργός.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης: Γιατί αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης ρωτήθηκε γιατί αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. «Γιατί προφανώς έχουν ξεχάσει ότι αυτή έχει καταργηθεί οριζόντια για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από τις αρχές του ’23 δείχνει και αυτό την προχειρότητα με την οποία εργάζονται. …Αυτό που «μπερδεύτηκαν» είναι 1,24 δισ. ευρώ  συνεπώς δείχνει την ευθύνη και την υπευθυνότητα » απάντησε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.