Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πληρώνουν ενοίκιο - Οι παγίδες - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πληρώνουν ενοίκιο – Οι παγίδες

δημοσιεύτηκε:

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης όσοι διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή πληρώνουν ενοίκιο για εξοχική κατοικία ή για τα παιδιά τους εφόσον σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη.

Οι παραπάνω θα πρέπει να συμπληρώσουν στη φορολογική τους δήλωση αναλυτικά τα μισθώματα που καταβάλλουν. Τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι μισθώνουν. Και αυτό επειδή η μισθωμένη κατοικία θεωρείται τεκμήριο διαβίωσης.

Τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας

Στον πίνακα 5.1. (των τεκμηρίων) του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας, ενώ το ενοίκιο που κατέβαλε ο φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του  2022 θα πρέπει να δηλωθεί μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη της κατοικίας στον πίνακα 6 της δήλωσης. Αυτό ισχύει και για τους πολίτες που ενοικιάζουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Σημειώνεται  δε πως η μισθωμένη φοιτητική κατοικία δηλώνεται από τους γονείς ως δευτερεύουσα κατοικία.

Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2022  οι φορολογούμενοι προσυμπληρώνουν χωρίς δυνατότητα μεταβολής τα στοιχεία της κύριας ή/και της δευτερεύουσας κατοικίας που αποτελεί μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό, όπως επικαιροποιήθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του Power Pass.

Για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, εάν υπάρχει μεταβολή της κύριας ή/και της δευτερεύουσας κατοικίας,  τότε θα πρέπει να συμπληρώσει ο φορολογούμενος αντιστοίχως τον σχετικό πίνακα , όπως συμπληρώνεται για το σύνολο του έτους και από τους υπόλοιπους φορολογούμενους που δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία της κύριας ή της δευτερεύουσας κατοικίας τους κατά την υποβολή της αίτησης για Power Pass.

O οδηγός της ΑΑΔΕ για τα ενοίκια

Ένας χρήσιμο οδηγό για τα μισθώματα και τα ενοίκια εξέδωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ. Αναλυτικά:

 1.Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα της ιδιοκατοίκησης όταν έχω μισθωμένη κύρια κατοικία;

Στον πίνακα 5.1. επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση».
ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 203 την ένδειξη «Μισθωμένη». Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.10.

2.Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.10 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;

Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συμπληρώνετε τους Α.Φ.Μ. των εκμισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα. Εάν οι εκμισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δυο πρώτες σειρές συμπληρώνονται οι δυο εκμισθωτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόμενη σειρά στον κωδικό 815 το ποσό που κατεβλήθη μέσα στο 2022 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές, χωρίς να εμφανίζονται το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. τους

3. Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα της ιδιοκατοίκησης όταν έχω μισθωμένη δευτερεύουσα κατοικία;

Στον πίνακα 5.1. επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης δευτερεύουσας κατοικίας, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση».
ΠΡΟΣΟΧΗ : θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 207 ή 209 την ένδειξη «μισθωμένη».
Στον πίνακα 6.12 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419-420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

4. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του Αριθμού Δήλωσης Μίσθωσης για κατοικία που ενοικιάζω (κύρια κατοικία, δευτερεύουσα, για τέκνα που σπουδάζουν);

Στον ΠΙΝΑΚΑ 6, στις στήλες των πινάκων των περιπτώσεων 10, 11 και 12 με τίτλο «Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης», πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.