Quantcast
myProperty: Ψηφιακά η υποβολή 5 ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων - enikonomia.gr
share

myProperty: Ψηφιακά η υποβολή 5 ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των ψηφιοποιημέων υπηρεσιών της, η ΑΑΔΕ παρέχει από σήμερα, Τρίτη (16/8) τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής πέντε ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY».

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή από τις 16-8-2022, υποβάλλονται ψηφιακά:

  1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:
  • στην επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • στην πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.
  • στη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.
  • σ τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας, οι δηλώσεις αυτές ξεπερνούν συνολικά τις 30.000 κατά μέσο όρο κατ’ έτος.

Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά προαιρετικά έως  τις 30/9/2022 και υποχρεωτικά από 1/10/2022 και μετά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.