Quantcast
Νέα μέτρα στήριξης στο σχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού - Τι εξετάζεται - enikonomia.gr
share

Νέα μέτρα στήριξης στο σχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού – Τι εξετάζεται

δημοσιεύτηκε:

Νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες θα περιλαμβάνει το σχέδιο του συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού  ύψους  2 δισ. ευρώ το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον Σεπτέμβριο και πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης .

Μερικά από αυτά τα μέτρα θα είναι μεταξύ άλλων η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, το fuel pass η επιταγή ακρίβειας, τα  αναδρομικά συνταξιούχων αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.

Για την  νέα επιταγή ακρίβειας 

Όσον αφορά στη νέα επιταγή ακρίβειας, επισημαίνεται ότι αυτή προβλέπεται να είναι γύρω στα 200 ευρώ και να δοθεί στους ευάλωτους πολίτες αλλά και σε όσους πλήττονται περισσότερο. Ωστόσο το τελικό ύψος της επιταγής θα διαμορφωθεί μετά τα τέλη Αυγούστου βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων. Επίσης  την ίδια στιγμή εξετάζεται να διευρυνθεί ο αριθμός δικαιούχων, δηλαδή να είναι μεγαλύτερος  ενώ  δεν αποκλείεται να  υπάρξουν κλίμακες.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, 30 Ιουλίου του 2022 είχε ρωτηθεί σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης για το εάν θα δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας στους πολίτες. ” Μέχρι να πάμε στο Φθινόπωρο και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν μπορούμε να πούμε κάτι” απάντησε ο κ. Σκυλακάκης. Θα είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε καθώς μπαίνουμε σε μεγάλα γεγονότα Φθινοπώρου… στη ΔΕΘ που θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και όταν θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, συμπλήρωσε.

Για το Fuel Pass 3  και για το ρεύμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και τρίτη επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass 3) που θα αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους (Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου) είχε αφήσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Και συνέχισε λέγοντας σχετικά με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, “εκτιμούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία καλή εικόνα. Έχουμε εκκρεμότητα να δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους. Υπενθυμίζω ότι οι παρεμβάσεις μας είναι 600 εκατ. ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο. Άρα να δούμε πώς θα είναι τα καύσιμα τότε. Να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα το δεύτερο εξάμηνο. Εάν ανέβει η τιμή του ρεύματος, θα χρειαστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις από την πολιτεία και έχουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους για το 2023 που είναι 450 εκατ. ευρώ”.

Πότε θα προσδιοριστεί το  ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Το ακριβές ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα προσδιοριστεί εντός Αυγούστου αφού προηγουμένως το υπουργείο Οικονομικών έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων για τον μήνα Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν για το εξάμηνο του 2022 (Ιανουαρίου-Ιουνίου) ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,259 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,079 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

Επίσης τα ίδια στοιχεία έδειξαν ότι τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 24,673 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,584 δισ. ευρώ ή 17% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.