Quantcast
Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 29 Μαρτίου - enikonomia.gr
share

Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 29 Μαρτίου

δημοσιεύτηκε:

Την Παρασκευή, 29 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο https://exoikonomo2023.gov.gr/αναφορικά με την συμμετοχή στον β΄ κύκλο του προγράμματος  «Εξοικονομώ 2023». Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 110 εκατ. ευρώ και πως αυτό αφορά μόνο ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.

Κατά την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά. Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) και για κάθε επιλέξιμη κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:

1.Οι δυνητικοί δικαιούχοι 

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα

Διευκρινίζεται πως για να συμμετάσχει κάποιος δυνητικός ωφελούμενος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ατομικό εισόδημα που δεν θα ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 ευρώ. Σημειώνεται δε πως σε 75% ανέρχεται το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης  στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης, αντιστοίχως

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα

2. Ποιοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα

Δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στον β’ κύκλο του προγράμματος  «Εξοικονομώ 2023»:

  • Όσοι έχουν κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» , “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους».  Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα.
  • Φυσικό πρόσωπο που έχει υποβάλλει αίτηση στον α’ κύκλο του προγράμματος.
  • Κατοικία για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση στον α’ κύκλο του προγράμματος.

Για την υποβολή της και την παρακολούθηση του έργου, ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιεί υποχρεωτικά Τεχνικό Σύμβουλο, φυσικό πρόσωπο, με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι μηχανικός, εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελών ή στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), το κόστος του οποίου καλύπτεται απευθείας από το πρόγραμμα.

Μετά την απόφαση υπαγωγής παρέχεται η δυνατότητα στον ωφελούμενο να χρησιμοποιήσει την προκαταβολή επιχορήγησης

3.Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν στις παρακάτω  κατηγορίες δαπανών:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home)

Σημειώνεται δε πως οι δαπάνες των παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ή μέρος αυτών δεν πρέπει να έχουν λάβει ενίσχυση από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό, π.χ. από δράσεις αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου, πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» κ.λπ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί διπλή χρηματοδότηση παρέμβασης, η συγκεκριμένη δαπάνη κρίνεται ως μη επιλέξιμη.

Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ  για το πρόγραμμα και εδώ για τον οδηγό του Εξοικονομώ 2023

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.