Quantcast
Νέος πτωχευτικός: Απαλλαγή από χρέη με εκποίηση περιουσίας - enikonomia.gr
share

Νέος πτωχευτικός: Απαλλαγή από χρέη με εκποίηση περιουσίας

δημοσιεύτηκε:

Πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του προς τις τράπεζες, Δημόσιο ή άλλους πιστωτές, 24 μήνες από την υποβολή της αίτησης πτώχευσης και 12 μήνες από την κήρυξη της πτώχευσης, προβλέπει το προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που επεξεργάζονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τη δεύτερη ευκαιρία που δίνεται στα νοικοκυριά να συνεχίσουν τη ζωή τους απαλλαγμένα από τα χρέη του παρελθόντος, αφού όμως αποδεχθούν να χάσουν το σύνολο της περιουσίας τους, η οποία θα ρευστοποιηθεί με δικαστική απόφαση.
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, θέτει ενιαίους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των νομικών και φυσικών προσώπων και στόχος είναι το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο το προσεχές δίμηνο προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή. Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα, αλλά και τις διατάξεις για την πτώχευση των επιχειρήσεων, που ενοποιούνται πλέον υπό τον νέο νόμο.
Σε ό, τι αφορά τα νοικοκυριά ο νέος Κώδικας επιδιώκει να βάλει τέλος και στις χρονοβόρες διαδικασίες πτώχευσης που ισχύουν σήμερα μέσω του νόμου Κατσέλη και οι οποίες φτάνουν ακόμη και τα 15 χρόνια. με δεδομένη μάλιστα την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου που ισχύει σήμερα για την πρώτη κατοικία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του νέου νόμου, να θεσμοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, που θα αφορά όμως τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Το προσχέδιο έχει αποσταλεί, όπως αναφέρει η “Καθημερινή” στους θεσμούς και αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα μαζί με το αίτημα για παράταση κατά έξι μήνες της δυνατότητας προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα δικαίωμα στην πτώχευση έχουν όλα τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα και με την προϋπόθεση ότι αδυνατούν να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.