Quantcast
Σκρέκας: Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις στο νερό - Πώς θα λειτουργεί - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις στο νερό – Πώς θα λειτουργεί

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή που θα ελέγχει τις χρεώσεις στο νερό.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ με αφορμή τις υπέρογκες χρεώσεις που είδαν οι καταναλωτές του Λαγκαδά στους λογαριασμούς νερού.

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια ρητή διάταξη για το ποιοι είναι οι πάροχοι ύδατος. Υπήρχε ένα νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο λειτουργούσαν κυρίως οι δημοτικές  επιχειρήσεις αλλά και οι ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου. Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Επειδή αυτή την στιγμή το νερό παρέχεται από δημόσιες μονοπωλιακές εταιρείες- είναι ένα δημόσιο μονοπώλιο-  είναι ένα δημόσιο αγαθό- θα πρέπει να προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και σε ό,τι αφορά την ποιότητα αλλά και σε ό,τι αφορά τις τιμές του νερού.  Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υπάρξει λογοδοσία και διαφάνεια, έλεγχος και εποπτεία και από τους δημόσιους φορείς που παρέχουν νερό.

Γιατί διαπιστώνουμε σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού πως δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος από τις εταιρείες παροχής νερού αλλά και σε ό,τι αφορά τις τιμές υπάρχουν και δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν έως και 2 φορές πιο ακριβά το νερό.

Υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδατος που αναρτούν στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που με βάση  αυτά αποδεικνύεται ότι χρεώνουν έως και 205 % πιο ακριβά το νερό από ότι θα έπρεπε στους δημότες. Άρα εδώ θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος  για να αποτραπούν στοιχεία  και φαινόμενα παραβατικών, μη σωστών πρακτικών που τελικά τα πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής » σημείωσε και ανέφερε πως  «όλα αυτά θα μπουν τώρα κάτω από τον έλεγχο μιας ανεξάρτητης, Δημόσιας,  Ρυθμιστικής Αρχής».

Νερού: Τι θα γίνει με τις υπέρογκες χρεώσεις

Εν συνεχεία μίλησε εκτενώς για τους καταναλωτές του Λαγκαδά που είδαν υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς νερού.  «Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα. Εμείς θα θέσουμε  άμεσα σε λειτουργία την Ρυθμιστική Αρχή . Αυτός  είναι ο στόχος μας. Ακριβώς επειδή έχουμε τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να τα αποτρέψουμε πριν ακόμα γεννηθούν. Επαναλαμβάνω δεν σημαίνει το ότι ένα δημόσιο αγαθό που παρέχεται από ένα δημόσιο μονοπώλιο δεν θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Το αντίθετο όταν έχουμε υπηρεσίες- όπως είναι για παράδειγμα οι υπηρεσίες παροχής νερού, πόσιμου νερού- αυτές παρέχονται από δημόσιες εταιρείες αποκλειστικά.  Αυτό σημαίνει δημόσιο μονοπώλιο  δηλαδή από δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιες επιχειρήσεις  και  τότε θα έχουμε πολύ καλή  εποπτεία και πολύ καλό έλεγχο  για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές. Αυτό κάναμε εμείς » είπε.

Νερό: Ιδιωτικοποιείται  ή όχι 

Τέλος ρωτήθηκε εάν ιδιωτικοποιείται το νερό. «Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Το νερό σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 3: θα παρέχεται από δημόσιους και δημοτικούς φορείς παροχής ύδατος » απάντησε.

«Για πρώτη φορά  σε ελληνικό νόμο -η δική μας κυβέρνηση προσδιόρισε ρητά στο άρθρο 3 στους ορισμούς ποιες είναι οι εταιρίες, ποιοι είναι οι οργανισμοί που θα παρέχουν το πόσιμο και το αρδευτικό νερό στη χώρα. Και αυτοί είναι  οι δημόσιες εταιρίες η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης  και οι οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ, ΤΟΕΒ).  Αυτό είναι ξεκάθαρο δεν χωράει καμία αμφιβολία, κλείσαμε οποιαδήποτε κερκόπορτα θα μπορούσε  να υπάρχει»  τόνισε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.