Quantcast
Ντάισελμπλουμ: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Ντάισελμπλουμ: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όταν θα είναι έτοιμοι θα ξεκινήσουμε τις συνομιλίες”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

“Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα επιστρέψει η τρόικα τον επόμενο μήνα, πρέπει να περιμένουμε να δούμε την στάση της επόμενης κυβέρνησης για το μέλλον του προγράμματος, το υφιστάμενο πρόγραμμα και τη συνέχεια”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. 

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε παράλληλα ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών στην ελληνική κυβέρνηση.

“Μίλησα μαζί του και εξέφρασε τη θέληση του να δουλέψει πολύ στενά μαζί μας”, σημείωσε, προσθέτοντας: “Μου δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν λύσεις και για τις δύο πλευρές. Δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες για το χρέος ή για τις μεταρρυθμίσεις, όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν ότι το μεσημέρι ο επικεφαλής του Eurogroup τηλεφώνησε στον επικρατέστερο για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν και  κατ’ ιδίαν συνάντηση και για το λόγο αυτό συζητήθηκε κάθοδος του επικεφαλής του Eurogroup στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας, μετά την συνάντηση που προγραμματίζεται με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 

Ωστόσο ο Ντέισελμπλουμ προειδοποίησε ότι κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίσθηκαν μέσα σε μια νύχτα, αναφερόμενος στη χθεσινή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Φεβρουαρίου, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σχετικά με την παράταση ή όχι του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

«Οι φήμες για παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι μέχρι στιγμής φήμες» είπε και επανέλαβε την ανάγκη να τοποθετηθεί πρώτα η νέα κυβέρνηση.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι όλοι οι κορυφαίοι πολιτικοί στην Ελλάδα δηλώνουν πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη “και αυτό είναι ένα καλό βήμα για την έναρξη των συζητήσεων”.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να διατηρηθεί η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάκαμψης. “Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε σκληρά μέτρα, ο ελληνικός λαός αναγκάστηκε να υποστεί μερικά πολύ σκληρά μέτρα, αλλά σημειώθηκε επίσης σημαντική πρόοδος σε βασικά ζητήματα και είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πρόοδος αυτή και να μην χαθεί”.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν ο χρόνος αυτός θα είναι αρκετός. “Πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, δεν μπορούμε να ξέρουμε”, σημείωσε.

                               

                       Μοσκοβισί: Θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά

 

“Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

“Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο. Αυτό είναι θετικό γιατί σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορεί γρήγορα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις”, σημείωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι είναι επιθυμία όλων η “Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, να αναπτυχθεί βιώσιμα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας”.

“Θέλουμε μια Ελλάδα που θα μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της”, σημείωσε. “Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια”.

Επισήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα κατάφερε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ η ανεργία έχει αρχίσει να υποχωρεί.

 

 

                                            

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.