Quantcast
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Ποια προβλήματα έχουν προκύψει με το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

«Νταντάδες της γειτονιάς»: Ποια προβλήματα έχουν προκύψει με το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Oρισμένα προβλήματα έχουν προκύψει αναφορικά με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας από 2 μηνών  έως 2,5 μηνών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” TA NEA”  ενδιαφερόμενοι έχουν εντοπίσει κενά στο πρόγραμμα, το οποίο αφήνει εκτός μια σειρά από περιπτώσεις που ήλπιζαν στην κρατική υποστήριξη για τη φύλαξη των παιδιών τους. Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει αφορά τα οικονομικά κριτήρια που έχουν οριστεί για να ενταχθεί στο πρόγραμμα μια νέα οικογένεια. Το όριο στο ετήσιο εισόδημα του ωφελούμενου γονέα έχει τεθεί στα 24.000 ευρώ, το οποίο είναι υψηλό σε σύγκριση με άλλα προγράμματα κοινωνικών παροχών. Όμως, το γεγονός ότι το όριο αυτό αυτό αφορά το ατομικό εισόδημα, σε συνδυασμό με το ότι το πρόγραμμα στοχεύει ειδικά στις μητέρες, δημιουργεί μια σειρά από παράδοξα.

Αυτό σημαίνει πως μια οικογένεια, στην οποία ο πατέρας έχει εισόδημα 40.000 ευρώ και το εισόδημα της μητέρας δεν ξεπερνά τα 24.000 ευρώ μπορεί να μπει στο πρόγραμμα – αν και, κατά κοινή ομολογία, ένα τέτοιο οικογενειακό εισόδημα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας.

Την ίδια στιγμή, όμως, μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της και έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ δεν μπορεί να επωφεληθεί. Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας ” TA NEA”  πηγές του υπουργείου αναγνώρισαν ότι, αναγκαστικά, κάποιες περιπτώσεις γονέων δεν καλύπτονται, αλλά επεσήμαναν ότι το όριο των 24.000 ευρώ/έτος είναι αρκετά υψηλό. Παράλληλα  η στόχευση  του προγράμματος στις μητέρες ( δικαίως, δεδομένου ότι η επιμέλεια των παιδιών συνήθως εναπόκειται  σε αυτές) μπορεί να αφήσει αρκετούς μπαμπάδες εκτός του προγράμματος .Έτσι ενώ μια άνεργη μητέρα  εγγεγραμμένη  στο μητρώο της ΔΥΠΑ μπορεί να λάβει το voucher  για τις  «Νταντάδες της γειτονιάς» δεν ισχύει το ίδιο  για έναν άνεργο πατέρα  ακόμη  και εάν πρόκειται για  μονογονεϊκή οικογένεια. Με αποτέλεσμα  να μπορούν να επωφεληθούν  μόνο οι εργαζόμενοι  πατέρες  των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά  τις 24.000 ευρώ  ετησίως. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί  ότι ακόμα και για τις  άνεργες μητέρες η διάρκεια του voucher  δεν μπορεί  α υπερβαίνει  τους 3 μήνες και ανανεώνεται ακόμα  3 μήνες  σε περίπτωση ανανέωσης του δελτίου ανεργίας.

Το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται πως το voucher του προγράμματος αρχικά είχε οριστεί στα 250 ευρώ  για τους γονείς που εργάζονται  με πλήρη απασχόληση και στα 150 ευρώ  για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, τις άνεργες μητέρες και τις οικογένειες που ήδη επωφελούνται  από τα προγράμματα για βρεφονηπιακούς σταθμούς  και διπλασιάστηκε  στα 500 ευρώ  και 300 ευρώ αντίστοιχα. Επίσης επισημαίνεται πως στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν μέχρι στιγμής 62 δήμοι ενώ την ίδια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο  την ένταξη  περισσότερων μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.