Quantcast
Οι δύο επόμενες αργίες τον Μάρτιο για τους εργαζόμενους - Τι ισχύει για τις αμοιβές - enikonomia.gr
share

Οι δύο επόμενες αργίες τον Μάρτιο για τους εργαζόμενους – Τι ισχύει για τις αμοιβές

δημοσιεύτηκε:

Υπάρχουν δύο συγκεκριμένες ημέρες  που είναι υποχρεωτικές αργίες τον Μάρτιο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρήσεων.  Πρόκειται για την 7η Μαρτίου και την 25η Μαρτίου. Αναλυτικά:

Η 7η Μαρτίου είναι ημέρα επετείου της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και ορίζεται ως αργία για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά στα όρια του νομού.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού προηγήθηκε η υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ Eλλάδας και Iταλίας, στις 10 Φεβρουαρίου 1947. Η συνθήκη αυτή υλοποιήθηκε μετά την παρέλευση μιας μεταβατικής περιόδου για την αλλαγή της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης στα Δωδεκάνησα και την ψήφιση σχετικού νόμου από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 3 Ιανουαρίου 1948. Τελικά, η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα έλαβε χώρα στις 7 Μαρτίου 1948.

Η 25η Μαρτίου 2023

Η 25η Μαρτίου 2023 είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και φέτος πέφτει Σάββατο. Συνεπώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν θα έχουν τριήμερο, όπως είχαν άλλες χρονιές,  αφού η αργία δεν πέφτει εργάσιμη μέρα. Ωστόσο οι εργαζόμενοι του λιανεμπορίου ή των σούπερ μάρκετ θα απολαύσουν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ξεκούρασης.

Για τις αμοιβές των αργιών οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας καταβάλουν χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο στους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.
  • Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1. αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2. στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  •  αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως λειτουργούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
  • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του νομίμου ωρομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.