Quantcast
Όλα όσα είπε ο Σκρέκας για τις διακοπές ηλεκτροδότησης και τα τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος - enikonomia.gr
share

Όλα όσα είπε ο Σκρέκας για τις διακοπές ηλεκτροδότησης και τα τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος

δημοσιεύτηκε:

Δεν θα γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης σε δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο κ.Σκρέκας, ήδη έχουν δοθεί οδηγίες να μην γίνονται αποκοπές ηλεκτροδότησης στους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Εν συνεχεία μίλησε για τον πενταψήφιο αριθμό 15902.” Έχουμε ορίσει και τον πενταψήφιο αριθμό 15902 ώστε ένα ευάλωτο νοικοκυριό που βρίσκεται στην απόλυτη δυσχέρεια και μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση να μπορεί να πα΄ρει αυτόν τον αριθμό ω΄στε πολύ γρήγορα μέσα από την συνεργασία από τον δήμο και τη κοινωνική υπηρεσία να δοθεί εντολή στο ΔΕΔΔΗΕ να γίνει η επανασύνδεση ρεύματος.
Αλλά αυτά σε κάθε περίπτωση είναι μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για να απορροφήσουμε το αρχικό κύμα της αύξησης στις τιμές ενέργειας. Οι πιο μόνιμες λύσεις είναι οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει όπως το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, όπου θα δώσουμε τη δυνατότητα σε 200 χιλιάδες νοικοκυριά για να αντικαταστήσουν ενεργοβόρες παλιές συσκευές.
Θέλουμε εντός Απριλίου να ξεκινήσει το πρόγραμμα με μια επιδότηση που θα είναι από 30% έως 50% για τα πιο χαμηλά εισοδήματα” .

Καταγγελίες για τέλη των λογαριασμών

Στην συνε΄χεια ρωτήθηκε εάν ισχύει ότι δεν θα αποδίδονται τα τέλη από τους λογαριασμούς στους δήμους γιατί οι πάροχοι μπορεί να τα κρατούν για να έχουν κεφάλαιο κίνησης.” Έχουμε δώσει ήδη εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ελέγξει αυτές τις καταγγελίες και άμεσα να προχωρήσεi σε αυστηρές εντολές , οδηγίες προς τους προμηθευτές και εφόσον δεν συμμορφωθούν να υπάρξουν και κυρώσεις”, απάντησε.

Αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Μεταξύ άλλων μίλησε για την ενεργειακή κρίση. Κανείς με ασφάλεια δεν μπορεί να πει πώς θα εξελιχθεί αυτή η τεράστια διεθνής ενεργειακή κρίση, τόνισε, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάθε μήνα αξιολογεί τις διεθνείς τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αντίστοιχα και προχωρά σε ανάλογες επιδοτήσεις.

Υπενθύμισε δε ότι ” Η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι ότι για όσο διαρκεί αυτή η τεράστια, η σφοδρότατη ενεργειακή κρίση, εμείς θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε διενεργήσει σενάρια και έχουμε εξετάσει εναλλακτικά σενάρια ώστε σε κάθε περίπτωση εμείς να έχουμε τους απαραίτητους πόρους για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”.

“Κάθε μήνα αξιολογούμε, βλέπουμε μια πολύ ελαφρά αποκλιμάκωση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Βλέπουμε μια πολύ μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου .Για παράδειγμα ήταν 114 ευρώ η μεγαβατώρα τον προηγούμενο μήνα σήμερα έχει πέσει στα επίπεδα των 70 έως 80 ευρώ. Άρα έχουμε μια μείωση της τάξεως του 30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα .Παραμένει όμως
το φυσικό αέριο 4 φορές ακριβότερο από το περσυνό αντίστοιχο διάστημα .Τι σημαίνει αυτό ; Σημαίνει ότι οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να διασφαλίσουν χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για αυτό εμείς ερχόμαστε και επιδοτούμε κατευθείαν τους λογαριασμούς του ρεύματος” , ανέφερε.

” Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει έναν τέτοιο μόνιμο μηχανισμό που κατευθείαν επιδοτεί τους λογαριασμούς είτε του ρεύματος είτε του φυσικού αερίου” σημείωσε μεταξύ άλλων .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.