Quantcast
Όλες οι ανατροπές στην αγορά ακινήτων μετά το "πάγωμα" του ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

Όλες οι ανατροπές στην αγορά ακινήτων μετά το “πάγωμα” του ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Ανατροπές στον χάρτη της αγοράς των νεόδμητων ακινήτων φέρνει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα. Το μέτρο που θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι περίπου 100.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα τα οποία για χρόνια παρέμειναν στα αζήτητα λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας θα μπουν σύντομα στο “ραντάρ” των υποψήφιων αγοραστών αφού από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η αναστολή του ΦΠΑ το κόστος για την απόκτησή τους μειώνεται σημαντικά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” από τις αρχές του 2020 το νέο καθεστώς αναμένεται να φέρει τα εξής:

1. Αύξηση αγοραπωλησιών και μείωση του κόστους για την απόκτηση νεόδμητων κατοικιών.

Τους επόμενους μήνες οι κατασκευαστές θα σπεύσουν να απαλλαγούν από το στοκ των αδιάθετων ακινήτων προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα και να σπεύσουν τα κεφάλαια που θα αντλήσουν στην ανέγερση νέων ακινήτων. Μόλις βγουν στην αγορά 100.000 ακίνητα χωρίς ΦΠΑ ο ανταγωνισμός προβλέπεται να είναι μεγάλος και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς πολλοί θα αναγκαστούν ακόμη και να ρίξουν τις τιμές για να “ξεφορτωθούν ” τα ακίνητα που έμειναν στα χέρια τους ακόμη και από το 2006. Σε κάθε περίπτωση η αναστολή ΦΠΑ 24% και η επιβολή του φόρου μεταβίβασης 3% οδηγούν σε μείωση του κόστους απόκτησης νεόδμητων ακινήτων.

Για παράδειγμα για ένα διαμέρισμα αξίας 200.000 ευρώ , το κόστος για τον αγοραστή με τον ΦΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 248.000 ευρώ.Με το νέο καθεστώς, στην αξία του διαμερίσματος θα προστεθεί φόρος μεταβίβασης 3% και η τελική αξία θα διαμορφωθεί σε 206.000 ευρώ. Η νέα τελική τιμή του ακινήτου θα είναι μειωμένη κατά 42.000 ευρώ ή κατά 17% .

2. Επαναφορά της αντιπαροχής

Η αναστολή του ΦΠΑ θα αφορά και στις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνουν ως αντιπαροχή. Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο οικοπεδούχος θα εξασφαλίζει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ εντός του εξαμήνου με μια απλή αίτηση. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επαναφέρει την αντιπαροχή στη κτηματαγορά και να αυξήσει τα ποσοστά της αντιπαροχής τα οποία παραμένουν χαμηλά, στα επίπεδα μεταξύ 30% και 38% από το 58% που είχαν φθάσει πριν από τη κρίση.

3. Αύξηση στις νέες οικοδομικές άδειες.

Η αναστολή του ΦΠΑ θα ισχύσει για τα ακίνητα τα οποία η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί έως και τις 31.12.2022. Μέσα στην τριετία που θα ισχύσει το πάγωμα του ΦΠΑ αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.

4. Μείωση τιμών για παλαιές κατοικίες

Από τη στιγμή που θα ξεπαγώσει η αγορά ακινήτων των νεόδμητων ακινήτων και οι επενδυτές θα στραφούν σε αυτά, οι ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών αναμένεται να μειώσουν την τιμή πώλησης των ακινήτων τους για να προσελκύσουν τους υποψήφιους αγοραστές.

6. Η κατοικία

Καμία αλλαγή στην αγορά πώλησης κατοικίας η οποία και σήμερα επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% για την αξία που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, το οποίο ανέρχεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμους, 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.