Quantcast
Όλες οι ελπίδες πλέον στους «Φεντεραλιστές» - enikonomia.gr
share

Όλες οι ελπίδες πλέον στους «Φεντεραλιστές»

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Στα χέρια των «φεντεραλιστών» όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις την φορολογία και τα τελωνεία κ. Πιέρ Μοσχοβισί βρίσκεται πλέον η υπόθεση της Ελλάδας και η προσέγγιση της με τους δανειστές ώστε να υπάρξει μια συμφωνία πριν το τέλος του μήνα.

Η έκβαση του χθεσινού Eurorgroup ήταν χειρότερη του αναμενομένου. Κανείς δεν ανέμενε να υπάρξει συμφωνία αλλά κανείς δεν μπορούσε να υποθέσει και το σκηνικό ρήξης που υπήρχε στο τέλος της αφού δεν ορίστηκε ούτε μια ενδεικτική ημερομηνία για νέο, άτυπο Eurorgroup. Μόνο ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του ότι το χρονικό περιθώριο για μια νέα συνάντηση είναι περίπου 2 ημέρες.

Είναι σαφές ότι το κείμενο του Πιέρ Μοσχοβισί που είχε στα χέρια της πριν από την συνεδρίαση η Ελλάδα είναι περίπου το ίδιο με αυτό που παρουσίασε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούντ Νταϊσελμπλούμ στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η διαφορά των δύο κειμένων βρίσκεται σε τρείς παραγράφους οι οποίες οι οποίες επιβλήθηκαν πριν από την έναρξη του Eurorgroup κάνοντας το κείμενο απαράδεκτο για τον έλληνα υπουργό οικονομικών.

Τούτο διότι αντί μιας αποδεκτής συμφωνίας για την συνέχιση του διαλόγου σε ορίζοντα τεσσάρων μηνών μετέτρεψαν το ανεπίσημο έγγραφο σε δήλωση συνέχισης του τρέχοντος μνημονίου με υποχρεωτική παράταση έξι μηνών.

Η πρώτη παράγραφος ανέφερε: «Συζητήσαμε τις προτεραιότητες των πολιτικών με βάση το πρόγραμμα της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης με βάση τις συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των ελληνικών αρχών.

Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συνεισφέρουν στην ισχυρότερη και καλύτερη υλοποίηση των πολιτικών του υφιστάμενου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Οι ελληνικές αρχές έδειξαν ότι προτίθενται να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν και το ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της ενσωματωμένης ελαστικότητας του προγράμματος.

Οι ελληνικές αρχές έδωσαν σαφή δέσμευση να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες και θα εργαστούν για να κλείσουν την συμφωνία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους τους ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας το χρηματοπιστωτικό κλάδο και τις συντάξεις».

Μεσολαβούσε μια παράγραφος με την δέσμευση της ελληνικής πλευράς για επίτευξη πλεονασμάτων που υπήρχε και στα δύο κείμενα.

Το τελικό κείμενο συνέχιζε ζητώντας δέσμευση για εξάμηνη παράταση του μνημονίου:

«Σε αυτή την βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεση τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση στο τρέχον πρόγραμμα ως ενδιάμεσο βήμα.

Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο μέχρι το Eurorgroup και οι ελληνικές αρχές εργαστούν και καταλήξουν σε μια αναθεωρημένη συμφωνία.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του στην νέα αυτή συμφωνία».

Η τρίτη παράγραφος προσθήκη ήταν πιο τεχνική δεσμεύοντας τα κεφάλαια του ΤΧΣ: « Επιπλέον ενημερώσαμε την ΕΕ τον ΔΝΤ και την ΕΚΤ ότι θα ήταν φρόνιμο το EFSF να παρατείνει την διάρκεια των ομολόγων του ΤΧΣ για έξι μήνες παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF To Eurorgoup τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας παράτασης.

Μετά από μια αίτηση της Ελλάδας το EFSF θα προχωρήσει στις κατάλληλες συμφωνίες.

Το Eurorgroup επισημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ανάγκες εξυγίανσης και θα απελευθερώνονται μόνο μετά από κοινή απόφαση των θεσμών και του Eurorgroup».

Πλέον τις διαφορές θα επιχειρήσουν να λειάνει ο άνθρωπος ο οποίος απέτρεψε την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ το 2012.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Από σήμερα είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο επαφών σε αναζήτηση λύσης.

Τα δύο κείμενα, τόσο αυτό του κ. Μοσχοβισί όσο και το τελικό που παρουσιάστηκε στο Eurorgroup δεν αποτελούσαν αποφάσεις και μπορούν εύκολα να αλλάξουν.

Φτάνει βέβαια και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και να αρχίσουν να κλείνουν το χάσμα που τις χωρίζει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.