Quantcast
Περισσότερες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν από ότι άνοιξαν μετά τα capital controls - enikonomia.gr
share

Περισσότερες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν από ότι άνοιξαν μετά τα capital controls

δημοσιεύτηκε:

Η επιβολή των capital controls στα τέλη Ιουνίου αποδείχθηκε ιδιαίτερα αρνητική για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός όσων έκλεισαν και μειώθηκε ο αριθμός των νέων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του για το μήνα Σεπτέμβριο και αφορούν σε συγκεντρωτικά στοιχεία για τις εγγραφές-διαγραφές κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2014 /2015 και αναλυτικά στοιχεία για τους κλάδους που συνέβησαν οι μεταβολές στο πρώτο επτάμηνο του έτους.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει κατακόρυφη μείωση των εγγραφών νέων επιχειρήσεων τον Ιούλιο (43,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014) και τον Αύγουστο (27,3%) με παράλληλη αύξηση των διαγραφών υφιστάμενων επιχειρήσεων κατά 29,6% τον Ιούλιο και 24,7% τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι έως τον Ιούνιο σημειωνόταν αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων: Οι εγγραφές τον Ιούνιο ήταν περισσότερες κατά 0,3% σε σύγκριση με τις εγγραφές του αντίστοιχου μήνα του 2014, τον Μάιο κατά 4,8%, τον Απρίλιο κατά 3,6% και τον Μάρτιο κατά 8,8%, τον Φεβρουάριο κατά 21,3% και τον Ιανουάριο κατά 3,5%.

Οι διαγραφές τον Ιανουάριο του 2015 ήταν κατά 23,6% λιγότερες από τις αντίστοιχες του 2014, τον Φεβρουάριο κατά 32%, τον Μάρτιο κατά 8,5%. Οι διαγραφές τον Απρίλιο του 2015 ήταν κατά 21,8% περισσότερες από τις αντίστοιχες του 2014, τον Μάιο κατά 8,5%, τον Ιούνιο κατά 5%, τον Ιούλιο κατά 29,6% και τον Αύγουστο κατά 24,7%.

                     Στην εστίαση οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις

 

 

Ο κλάδος της εστίασης φαίνεται να πρωταγωνιστεί στις εγγραφές και ο κλάδος του λιανεμπορίου στις διαγραφές, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το αντικείμενο δραστηριότητας των επιχειρήσεων που έχουν κάνει εγγραφή και διαγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2015.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες εγγραφές την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 έχουν γίνει στους παρακάτω κλάδους: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης 18,5%, λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών 16,9%, δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες 8%, άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών 5,5%, δραστηριότητες κεντρικών γραφείων και δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης 5,4%, δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες 4,7%, εκπαίδευση 3,3%, χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών 2,6%, διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας 2,6%. Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας 2,0%, εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες 2,0%, άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες 1,9% μ νομικές και λογιστικές δραστηριότητες 1,9% , δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους 1,7%, διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες γραφείου 1,6%.

 

 

                  Στο λιανικό εμπόριο οι περισσότερες διαγραφές

 

 

Οι διαγραφές επιχειρήσεων στο 7μηνο ήταν κατά 6,7% περισσότερες από τις εγγραφές την ίδια περίοδο και η κατανομή ανά κλάδο έχει, ως εξής: Το 26,6% των διαγραφών αφορά «λιανικό εμπόριο», το 21,3% αφορά «εστίαση», το 6,2% αφορά άλλες «δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών», το 5% αφορά «δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες » το 3,3% αφορά «δραστηριότητες κεντρικών γραφείων-δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης», το 3,1% αφορά «εκπαίδευση», το 2,9% αφορά «χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» και το 2,9% αφορά «εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.