Quantcast
Πετρέλαιο, ρεύμα ή φυσικό αέριο; - Τι συμφέρει την τσέπη σας - Παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο, ρεύμα ή φυσικό αέριο; – Τι συμφέρει την τσέπη σας – Παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να παραμένει σημαντικά φθηνότερο καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια, παρά τις ανατιμήσεις που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσεο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας Γιάννης Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος παρουσίασε σχετικά παραδείγματα για το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο:

Πρώτο παράδειγμα: Ένα νοικοκυριό (οικιακών καταναλωτών) που διαμένει σε κατοικία 120 τ.μ. και και χρησιμοποίησε για θέρμανση φυσικό αέριο κατά τη περίοδο Οκτωβρίου 2022-Απριλίου 20223 εξοικονόμησε 160 ευρώ συγκριτικά με πετρέλαιο θέρμανσης και εξασφάλισε εξοικονόμηση στο 14 %.

Δεύτερο παράδειγμα: Ένα εστιατόριο που μαγείρεψε με φυσικό αέριο αντί με ηλεκτρικό ρεύμα το παραπάνω χρονικό διάστημα εξοικονόμησε στο ενεργειακό του κόστος 6.600 ευρώ ή 36%.

Τρίτο παράδειγμα: Ένας φούρνος που έκαψε φυσικό αέριο αντί για πετρέλαιο κίνησης το παραπάνω χρονικό διάστημα για να ψήσει τα ψωμιά και τα αρτοπαρασκευάσματα του βγήκε κερδισμένος κατά 2.500 ευρώ ή αλλιώς  16%.

Σωρευτικά την τελευταία δεκαετία η εξοικονόμηση για ένα νοικοκυριό που θερμαίνεται με φυσικό αέριο, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι 3.500 ευρώ και για μια μέση πολυκατοικία 18.000 ευρώ. «Το φυσικό αέριο παραμένει η πιο ανταγωνιστική λύση. Στην διεθνή αλλά και στην ελληνική αγορά υπάρχει πολύ φυσικό αέριο, δεν υπάρχει πλέον ρίσκο εφοδιασμού » ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος. Η απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης πριν λίγους μήνες ήταν πρόσκαιρη, ενώ λίγα ήταν τα νοικοκυριά που επέστρεψαν στο πετρέλαιο.

Τα κέρδη

H Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας παρουσίασε το 2022 αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 120% και των καθαρών κερδών κατά 130% ενώ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε αύξηση 10% στο μερίδιό της το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στους εναλλακτικούς προμηθευτές (εκτός εταιρειών παραγωγής) με μερίδιο 3,50% στη μέση και χαμηλή τάση.

«Κλείνοντας την περίοδο θέρμανσης και με την στήριξη του μετόχου μας, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το φυσικό αέριο παρέμεινε η πλέον ανταγωνιστική επιλογή για θέρμανση και επαγγελματική χρήση με διψήφια ποσοστά εξοικονόμησης. Στο Φυσικό Αέριο δουλεύουμε καθημερινά, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, σε καινοτόμες υπηρεσίες για τους πελάτες, με συνέπεια στην τιμολογιακή μας πολιτική και εκείνοι μας ανταμείβουν με το να παραμένουμε η πρώτη τους επιλογή. Το Φυσικό Αέριο μετασχηματίζεται σε μία εταιρεία υπηρεσιών καινοτομίας προς όφελος της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.