Quantcast
Πλειστηριασμός: Έτσι έσωσε το σπίτι της στο παρά 5 από fund -Τι ισχύει για τις πωλήσεις υποθηκευμένων ακινήτων - enikonomia.gr
share

Πλειστηριασμός: Έτσι έσωσε το σπίτι της στο παρά 5 από fund -Τι ισχύει για τις πωλήσεις υποθηκευμένων ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Mέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού κατάφερε να σώσει στο παραπέντε την πρώτη κατοικία της εγγυήτρια δανείου από πλειστηριασμό.

Πρόκειται για την κ.Σοφία που ήταν εγγυήτρια δανείου ύψους περίπου 90 χιλ. ευρώ για ένα σπίτι  το οποίο το πήρε ο πρώην σύζυγος. «Εγώ έχω ένα σπίτι 85 τετραγωνικά 25ετίας. Το μόνο περιουσιακό στοιχείο από τους γονείς μου που έσωσα την τελευταία στιγμή από πλειστηριασμό. Είμαι διαζευγμένη, έχω 3 παιδιά, το δάνειο  το είχε πάρει ο πρώην σύζυγος για τη δουλειά του, ήταν περίπου 90 χιλ. ευρώ και είχε βάλει προσημείωση το σπίτι μου. Εγώ ήμουν σαν εγγυήτρια στο δάνειο και δεν φαντάστηκα ποτέ ότι  θα κινδυνεύσω να μείνω στον δρόμο μόνη με τα 3 παιδιά μου » είπε  η κ. Σοφία στην κάμερα του Mega.

«Έμαθα πριν κάτι μήνες ότι το δάνειο πουλήθηκε σε fund και ότι θα ανέβει στην πλατφόρμα του πλειστηριασμού.  Όπως καταλαβαίνετε με έπιασε πανικός. Ήμουν μόνη καθώς ούτε και  ο πρώην σύζυγος μου δεν μπορούσε  να πληρώσει το δάνειο. Επικοινώνησα με το fund και μου ζήτησε προκαταβολή 33.000 ευρώ και μάλιστα άμεσα » πρόσθεσε . «Πληρώναμε κανονικά την δόση του δανείου, αλλά η εταιρεία δεν πήγαινε καλά, πτώχευσε. Βάζαμε κάποιο ποσό, όχι όμως ολόκληρο  αυτό που ζήταγε η τράπεζα »  σημείωσε.

Για τη δόση δανείου

Και συνέχισε λέγοντας πως από περίπου 90 χιλ ευρώ που ήταν το συνολικό ποσό του δανείου της είχε αποπληρώσει τις 40 χιλ ευρώ. Το fund μου ζήτησε να  δώσω προκαταβολή  33.000 ευρώ για το δάνειο και όταν του  απάντησα ότι δεν μπορώ να τα πληρώσω μου είπε πολύ απλά να πάω να ζητήσω από φίλους και γνωστούς είπε και είχα πει για την κατάσταση μου, ότι είμαι διαζευγμένη,   ότι αμείβομαι με βασικό μισθό και ότι δουλεύω περιστασιακά.

Μεταξύ άλλων εξήγησε και τον τρόπο με τον οποίο έσωσε το ακίνητο της από πλειστηριασμό. «Είχα ακούσει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το έψαξα. Ήταν σανίδα σωτηρίας για μένα ο εξωδικαστικός.  Μπήκα στην πλατφόρμα, μπήκα ως εγγυήτρια στο δάνειο και ο πρώην σύζυγός μου ως αστικός οφειλέτης και αυτή τη στιγμή μένω στο σπίτι μου και δεν ανέβηκε τελικά το ακίνητο  στην πλατφόρμα  του πλειστηριασμού » επεσήμανε.

«Πέτυχα με τον εξωδικαστικό μία πολύ καλή ρύθμιση, χωρίς προκαταβολή, κάτι που μπορώ να αποπληρώσω μέχρι τα 20 χρόνια. Μία δόση στην ουσία χωρίς προκαταβολές. Μέσα σε δυο μήνες είχα απάντηση  επειδή είχα επικοινωνήσει μετά από δυσκολία με τα fund από όταν πήρα το χαρτί του πλειστηριασμού. Με έπαιρναν τηλέφωνα από τα fund »  είπε και πρόσθεσε πως με  «τον εξωδικαστικό τον έκανα με την βοήθεια λογιστή και δικηγόρου »

Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει γνωρίζετε για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Για τα ακίνητα  δανειοληπτών που κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό αλλά και τα σχετικά  έγγραφα που παίρνουν οι οφειλέτες μίλησε στην κάμερα του Mega η δικηγόρος- διαμεσολαβήτρια Νανά Παπαδογεωργάκη.

Το νομικό έγγραφο λέγεται κατασχετήρια έκθεση, είπε και επεσήμανε πως αυτή κοινοποιείται στην πλατφόρμα του πλειστηριασμού και έχει περίπου 7 μήνες μπροστά του ο δανειολήπτης για να σώσει το ακίνητο του. Το θέμα είναι ότι τα funds δεν σταματούν να παίρνουν τηλέφωνο τον δανειολήπτη και παρόλο που βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης του εξωδικαστικού, επεσήμανε.

Και ανέφερε ενδεικτικά πώς αντιδρούν τα  funds όταν οι δανειολήπτες  λένε πως το δάνειο τους έχει μπει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού.  Πολλές φορές οι δανειολήπτες ενημερώνουν τα funds πως έχουν εντάξει το δάνειο τους  στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού  και αυτά με την σειρά τους λένε πως τα συστήματα  τους δεν είναι συνδεδεμένα και ότι παίρνουν τηλέφωνο από άλλο τμήμα του πιστωτικού ιδρύματος.

Επίσης αναφέρθηκε και στην περίπτωση της κ.Σοφίας που της ζήτησε το fund να πληρώσει προκαταβολή 33.000 ευρώ. « Η προκαταβολή είναι απαγορευτικός παράγοντας. 30 χιλ ευρώ να δανειστείς από φίλους και γνωστούς ; »

Τι ισχύει για τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα και πωλούνται 

Τέλος ρωτήθηκε τι ισχύει για τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα και πωλούνται. « Πωλούνται και τα ακίνητα που έχουν πάνω προσημειώσεις. Αλλά τι γίνεται;  Ο αγοραστής πρέπει να πάρει μια βεβαίωση άρσης πρόθεσης προσημείωσης που θα λέει ότι μόλις πάρει τα χρήματα θα ελευθερώσει το ακίνητο. Αυτή η βεβαίωση πολλές φορές δεν δίνεται », επεσήμανε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.