Quantcast
Πληθωρισμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε ο Σκρέκας - enikonomia.gr
share

Πληθωρισμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε ο Σκρέκας

δημοσιεύτηκε:

«Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε βελτίωση των υφιστάμενων μέτρων που έχουμε πάρει για τον πληθωρισμό και σε νέα πιθανότατα μέτρα ώστε να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο εισαγόμενο πληθωρισμό» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα τρία μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για τον πληθωρισμό:

«Το πρώτο μέτρο είναι το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο ήταν μια σύλληψη της προηγούμενης κυβέρνησης τότε με τον κ. Γεωργιάδη και το οποίο θα συνεχιστεί. Ήδη ανακοινώσαμε την επέκταση μέχρι τέλος του χρόνου και θα προχωρήσουμε σε νομοθετική διάταξη. Μέσα από το καλάθι του νοικοκυριού δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει διαφάνεια και μεγάλος ανταγωνισμός ώστε να προσφέρονται φθηνότερα προϊόντα . Και αυτό βεβαίως να τραβά προς τα κάτω τα υπόλοιπα προσόντα.

Το δεύτερο μέτρο είναι το πλαφόν που έχουμε βάλει στο περιθώριο κέρδους. Δηλαδή το κλείδωμα περιθωρίου κέρδους σε συγκεκριμένα προϊόντα. Αυτό θα το ελέγξουμε, όχι μόνο στις αλυσίδες αλλά στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δηλαδή αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται οι έλεγχοι στα οργανωμένα σούπερ μάρκετ, στο λιανεμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι το κέρδος είχε μεικτό περιθώριο, μεικτό κέρδος τον Αύγουστο του 2021 και το ίδιο θα πρέπει να έχει και σήμερα. Άρα δεν επιτρέπουμε να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους στο λιανεμπόριο.

Θα επεκτείνουμε τους ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δηλαδή στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ, στις εισαγωγικές εταιρείες που φέρνουν και τα πολυεθνικά προϊόντα, στους παραγωγούς  που παράγουν προϊόντα στην Ελλάδα έτσι ώστε να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει αυτό που ακούμε πολύ συχνά ο “πληθωρισμός της απληστίας”. Δεν υπάρχουν αναίτιες ανατιμήσεις»

«Και το τρίτο μέτρο είναι ότι ξεκίνησαν την Παρασκευή καινούργιοι έλεγχοι και έχουν να κάνουν με την προστασία των ελληνικών προϊόντων, των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων , των προϊόντων δηλαδή που παράγονται στην Ελλάδα και οι ελληνικές πρώτες ύλες. Για παράδειγμα φέτα ΠΟΠ … ελληνικό λάδι» συμπλήρωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.