Quantcast
Ποια θα είναι η επόμενη Κυριακή που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα - enikonomia.gr
share

Ποια θα είναι η επόμενη Κυριακή που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

δημοσιεύτηκε:

Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν στις 7 Μαΐου  από τις 11 π.μ έως τις 8μμ. Υπενθυμίζεται πως με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντάσσεται για πρώτη φορά φέτος στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές η πρώτη Κυριακή του Μαΐου.

Ωστόσο το ίδιο νομοσχέδιο αναφέρει πως η απόφαση για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες, πλην των σαφώς οριζόμενων στον νόμο, Κυριακές περνάει πλέον από τον κατά τόπον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, στους δημάρχους της χώρας.

Για τους εργαζόμενους 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές, λαμβάνουν μια  πρόσθετη αμοιβή για εργασία, αλλά και  επιπλέον υποχρεωτικά μια μέρα ανάπαυσης σε άλλη μέρα της ίδιας εβδομάδας.

Κυριακές: Τι άλλο αναφέρει το νέο νομοσχέδιο του  υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων

Κυριακές: Πότε λειτουργούν τα καταστήματα

Η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών επιτρέπεται τις  παρακάτω Κυριακές:

  • Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα παρέχεται την επόμενη Κυριακή.
  • Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
  • Την Κυριακή των Βαΐων.
  • Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
  • Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, και αν αυτές συμπίπτουν με επίσημη αργία, την αμέσως επόμενη Κυριακή που δεν συμπίπτει με επίσημη αργία.

Η περίοδος Μαΐου – Οκτωβρίου 

Επίσης επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στις εξής περιοχές:

α) στον Δήμο Αθηναίων, και

β) σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης,  στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος, στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Τι ισχύει εάν η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία

Σε περίπτωση που η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται για την προηγούμενη Κυριακή. Επιπλέον, με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των 8 αναφερομένων, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.